ISTRAŽIVANJA

Virus koji ubija rak obećava kod pacijenata

Pokazalo se da je kod tri od devet pacijenata koji su dobili RP2 tumor smanjen, sedam od 30 koji su primili kombiniranu terapiju također su bili u poboljšanju

Z. K.

Terapije uz pomoć virusa

Foto: Agencije


Oslabljeni oblik herpes simpleks virusa, istog onog koji se nerijetko pojavi na usnama, mogao bi postati ubojito oružje protiv raka. Naime, ispitivanje u ranoj fazi na ljudima pokazalo je da se kod nekih ljudi rak povukao, a kod nekih se bitno smanjio.

Naravno, bit će potrebno još puno ispitivanja da bi se ove prve optimistične vijesti do kraja potvrdile, a naučnici kažu da bi to u konačnici mogao biti spas za osobe s uznapredovalim karcinomom.

Djeluje na dva načina

Injekcije se daju izravno u tumor i djeluju na rak na dva načina, odnosno napadom i uništavanjem kancerogenih stanica i aktiviranjem imunološkog sistema. U ispitivanju sigurnosti ovoga lijeka učestvovalo je četrdesetak pacijenata od kojih je dio dobio samo tu injekciju virusa, nazvanu RP2, a drugi su uz to dobili i imunološki lijek protiv raka nivolumab.

Pokazalo se da je kod tri od devet pacijenata koji su dobili RP2 tumor smanjen, sedam od 30 koji su primili kombiniranu terapiju također su bili u poboljšanju. Voditelj istraživanja, Kevin Harrington, rekao je za BBC da su odgovori na liječenje "vrlo impresivni" kod raznih vrsta uznapredovaloga raka poput raka jednjaka i rijetkog raka oka.

- Rijetkost je vidjeti tako dobre odgovore u kliničkim ispitivanjima nekoga lijeka u ranoj fazi, budući da je njihov primarni cilj ispitati sigurnost liječenja, a uključuju pacijente s vrlo uznapredovalim vrstama raka kod kojih postojeći tretmani ne djeluju - rekao je Harrington.

Više studije

- Naučnici su prije 100 godina otkrili da virusi mogu pomoći u liječenju raka, ali bio je izazov iskoristiti ih na siguran i učinkovit način. Ova nova virusna terapija obećava u malom ranom ispitivanju. Sad nam je potrebno više studija kako bismo saznali koliko dobro djeluje.

Istraživanja sugeriraju da je kombiniranje višestrukih tretmana liječenja moćna strategija, a terapije uz pomoć virusa, poput ove, mogle bi postati dio našega alata za pobjedu protiv raka - rekla je dr. Marianne Baker iz britanskog Cancer Researcha.

Više o temi Herpes

PAD IMUNITETA
Kako se riješiti herpesa
NA VRH

Podijeli članak na