ZDRAVLJE

Razlozi zašto koža svrbi

Može da ukaže na neke druge probleme s kojima se organizam bori

Potrebno hidrirati kožu. Agencije

Z. K.

11.9.2022

Osim što je najčešće uzrok svraba kože ujed insekta ili alergijska reakija, svrab može da ukaže i na neke druge probleme s kojima se organizam bori.

Ukoliko je svrab reakcija na određene poremećaje u organizmu ili na neke bolesti, onda on služi kao odbrambeni mehanizam tijela.


Psihološka baza

Upravo svrab može pokazivati da imuni sistem ima poteškoće i da može doći do pada imuniteta.

Svakako da bi rijetko ko pomislio da svrab može biti uzrokovan genetikom, ali to je činjenica. Čak je i najčešći uzrok svraba upravo genetika.

Prilikom ujeda nekog insekta, neke ljude može svrbiti koža i u stresnim situacijama. Tada se svrab ne zadržava na nekom određenom mjestu, nego se “seli” po cijelom tijelu. Naravno, ovaj svrab je uzrokovan stresom i zasniva se samo na psihološkoj bazi.

Koža može svrbiti i kada je suha, što se često dešava kada je jako hladno vrijeme tokom zimskih mjeseci, ali i kada je jako toplo za vrijeme visokih ljetnih temperatura.

Tada je potrebno hidrirati kožu kako bi se izbjegao svrab, ali i pucanje kože.


Različite bolesti

Ukoliko dođe do alergijske reakcije kože može početi da crveni i da svrbi.

Ovakva reakcija se može desiti usljed korištenja nekih kozmetičkih preparata koji ne prijaju koži, neadekvatnim sastavom materijala od kojeg je napravljena garderoba, a uzrok može biti i konzumiranje hrane na koju organizam reagira alergijskom reakcijom.

Ono što može uzrokovati svrab su i različite bolesti, od kožnih kao što su ovčije boginje, psorijaza ili dermatitis, preko bolesti unutrašnjih organa – jetre, bubrega, štitne žlijezde.

Svrab koji traje duže mora se liječiti, a kako bi se odredilo šta je uzročnik tome potrebno je posjetiti ljekara koji će odrediti odgovarajuću terapiju, savjetuju stručnjaci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.