ISTRAŽIVANJA

Pretjerano konzumiranje alkohola naročito je štetno po ovaj organ

Stručnjaci savjetuju ljudima da piju jednu ili dvije čaše vode uz svaku čašu alkohola

Z. K.

Najsigurnija opcija je prelazak na konzumiranje bezalkoholnog piva

Foto: Agencije


Mnogo je razlog zbog kojih biste trebali izbjegavati pretjerano konzumiranje alkohola, a jedan od njih je naročito štetan jer ubrzava starenje mozga, navodi se u istraživanju koje je objavljeno u PLOS Medicine.

Dolazi do nakupljanja željeza

U ovom istraživanju učestvovalo je 20.965 učesnika, čija je prosječna starost bila 55 godina. Alkohol nije konzumiralo 2,7 posto njih, dok su ostali u prosjeku pili više od sedam čaša alkohola sedmično.

Nakon objavljenih rezultata istraživanja, dokazano je da previše konzumiranja alkohola može biti opasno po zdravlje.

- Ukoliko konzumirate više od sedam čaša alkohola sedmično, u vašem mozgu će doći do nakupljanja željeza, što loše utječe na kognitivine sposobnosti - rekla je doktorica Anya Topiwala za magazin Eat This, Not That.

Mozak je vrlo osjetljiv

Doktorica Emma Laing jedodala da je mozak vrlo osjetljiv na povećanje nivoa željeza.

- Nenormalno visok nivo željeza u mozgu povezan je s oksidativnim stresom, koji dovodi do bržeg oštećenja nervnih ćelija i njihovog odumiranja, a to je u suštini ubrzanje starenja mozga - objasnila je.

Stručnjaci savjetuju ljudima da piju jednu ili dvije čaše vode uz svaku čašu alkohola kako bi očuvali zdravlje mozga. Naravno, najsigurnija opcija je prelazak na konzumiranje bezalkoholnog piva i sličnih proizvoda, na šta se mnogi teško mogu naviknuti.

Više o temi Alkohol

AVA KARABATIĆ
Moji problemi s alkoholom
NA VRH

Podijeli članak na