KORISNO

Šta se sve dešava u organizmu ako sladoled konzumirate svakog dana

Hrana bogata zasićenim masnim kiselinama i sa malo vlakana može dovesti do slabijeg kvaliteta sna i noćnih mora

Z. K.

Mnogima je sladoled omiljeni način raslađivanja

Foto: Agencije


Čim krenu visoke temperature, mnogima je sladoled omiljeni način raslađivanja. Ali, šta se sve dešava u našem organizmu ako ga konzumirate svakog dana?

Izgradnja mišića

Može pomoći u izgradnji mičića u nekim okolnostima - Trener poznatih ličnosti i nutricionista Džej Kardielo (Jay Cardiello) za "Men’s Journal" rekao je da šećeri u sladoledu mogu pomoći u izgradnji mišića i sprečavanju razgradnje proteina podsticanjem inzulina na veliki skok.

– Sladoled može biti koristan i do dva sata nakon treninga – smatra on.

Hirurg Kristi Fan (Christy) vjeruje da ima istine u tome da je sladoled dobar za oporavak nakon vježbanja, ali upozorava da to ima veze sa intezitetom treninga.

– Ključno pitanje je koliko ste naporno vježbali? Ako ne vježbate dovoljno, a jedete sladoled svaki dan, to se neće dobro odraziti na vašu formu – naveo je Fan.

Izbjegavati ovu poslasticu u večernjim satima

Stručnjaci smatraju da ovu vrstu poslastice ne treba konzumirati u večernjim satima. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Sleep Medicine došlo je do zaključka da hrana bogata zasićenim masnim kiselinama i sa malo vlakana može dovesti do slabijeg kvaliteta sna i noćnih mora. 

Konzumacija hrane sa visokim sadržajem šećera, naročito noću, može poremetiti kvalitet sna.

Negativno utječe na raspoloženje. Ovaj efekat povezan je sa objašnjenjem prethodnog - hrana koja sadrži dosta masti nije idealna opcija za mozak. Više istraživanja otkrilo je pozitivnu korelaciju između hrane sa visokim udjelom rafiniranih šećera i oslabljenim funkcijama mozga. 

Čak može doći do pogoršanja simptoma poremećaja raspoloženja poput depresije, smatra dr. Eva Selub (Selhub), koja je o tome pisala na harvardskom blogu o zdravlju.

NA VRH

Podijeli članak na