NJEGA

Stvari koje trebate znati i uraditi prije odlaska na more

Treba izbjegavati sve preparate s alfa i beta hidroksikiselinama te retinoide

Prije ljetovanja zaštitite kožu, kosu i lice. Agencija

Z. K.

29.7.2022

Njega prije, za vrijeme i nakon izlaganja sunčanim zrakama ključna je za zdravlje i ljepotu kože, ali se i razlikuje. Kako bi koža uvijek blistala, potrebno je u njegu ulagati cijele godine, a ako vam je plan bio uskočiti u prvi kozmetički ili frizerski salon nekoliko dana prije putovanja na more, neke stvari morate znati, upozoravaju stručnjaci. 


Zaštitni faktor

Prije svega je bitno prije ljetovanja, kako biste uživali u svim čarima koje ono nudi, pobrinuti se na vrijeme za zaštitu kože, kose i lica. Mikrodermoabrazija, mezoterapija, hemijski pilinzi... Sve su to tretmani koje ste mogli obaviti tokom zime i proljeća, ali što sad kad je sunce jako i kada koža ne reagira tako dobro na neke tretmane i proizvode?

Tokom ljeta treba izbjegavati sve preparate s alfa i beta hidroksikiselinama te retinoide. Zbog velike osjetljivosti na sunce nastaju brojne nuspojave, a među njima hiperpigmentacije kojih se teško riješiti. Također, hormonski suplementi u kombinaciji sa suncem nisu baš najsretniji, a tome u prilog ide i trudnoća kada ni najveći šeširi i naočale veličine tanjura ne mogu spriječiti tamnosmeđe mrlje na čelu, obrazima i iznad usana.

Ako ne možete izbjeći neke od tih preparata, koristite zaštitne faktore s UVA i UVB filtrima i izbjegavajte sunce od 11 do 17 sati, savjetuje dr. med. Nevija Delal (Nevia Delalle), specijalistica dermatologije i venerologije.


Osnovna uloga

Ističe da antioksidanse, vitamine C i E, selen, cink, beta-karoten, melatonin i druge proizvode možete nanositi prije zaštitnog faktora, a osnovna im je uloga uklanjanje slobodnih radikala. Antioksidansima održavamo vlažnost kože, stimuliramo stvaranje novih stanica, a neki od njih imaju efekt izbjeljivanja, poboljšavaju cirkulaciju i potiču kolagenu produkciju.


Proces starenja

Važno je zapamtiti, kaže dr. Nevija Delal, da na proces starenja utječu i vanjski faktori, tzv. fotostarenje. Pojačanim i svakodnevnim izlaganjem suncu potaknut ćemo pad broja elastičnih i kolagenih vlakana, a crte lica postat će izražajnije uz sve dublje bore.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.