RIJEČ STRUKE

Kako sunčeva svjetlost može oštetiti rožnicu oka

Uzročnici mogu biti mikroorganizmi kao što su bakterije i virusi, zatim hemijske supstancije, a može doći i do prisustva metalnog stranog tijela

Do oboljenja može dovesti i korištenje lijekova. Agencije

Piše: Dr. Enesa Begović, oftalmologinja

28.7.2022

Rožnica je prozirni dio prednjeg dijela oka kroz koji, kao kroz prozor, prolazi svjetlost do očnog dna, gdje nastaje slika posmatranog objekta. U slučaju djelovanja štetnog agensa na rožnicu, nastaje oboljenje keratitis, koje se odlikuje prolaznim ili trajnim zamućenjem dijelova ili cijele rožnice, a pacijent ima zamagljen vid.


Osjećaj pečenja

Uzročnici keratitisa mogu biti mikroorganizmi kao što su bakterije i virusi, zatim hemijske supstancije, a može doći i do prisustva metalnog stranog tijela na rožnici prilikom brušenja metala. Uzimanje nekih lijekova ili sistemske bolesti mogu dovesti do taloženja depozita u tkivu rožnice, a do degenerativnih oboljenja rožnice može doći u starijih pacijenata.

U ljetnim mjesecima dobro je podsjetiti se da ultravioletno zračenje može dovesti do opekotina površine oka, tj. rožnice, što se manifestira obično nekoliko sati nakon izlaganja suncu u vidu bola, osjećaja pečenja, pojačanog suzenja oba oka.


Dr. Enesa Begović, oftalmologinja. Avaz

Ovo stanje se naziva fotokeratitis, a zanimljivo je da, osim tokom ljetnih mjeseci, kada je izloženost UV zračenju najveća, može nastati i tokom ostalih mjeseci u godini, npr. nakon sunčanja u solarijima. Zabilježeni su i slučajevi masovnog fotokeratitisa kod posjetilaca noćnih klubova koji su bili izloženi dejstvu UV-B zračenja emitiranog iz lampi.


Opasni UV zraci

Isti oblik keratitisa registriran je i kod medicinskog osoblja u angio-salama, ali i onih koji su boravili u blizini germicidnih lampi koje se koriste za sterilizaciju prostorija, što je naročito bio slučaj tokom pandemije COVID-19.

Poseban oprez pri izlaganju ultravioletnom zračenju trebaju imati pacijenti koji su imali herpes keratitis jer UV zraci mogu reaktivirati pritajeni virus i dovesti do recidiva oboljenja.


Sposobnost regeneracije

Rožnica ima odličnu sposobnost regeneracije te posljedice fotokeratitisa, ukoliko se na vrijeme

detektira i prestane izlaganje UV zračenju, zacjeljuju za 24 sata. Kako ne bi došlo do fotokeratitisa, savjetuje se upotreba zaštitnih naočala koje apsorbiraju najveći dio UV-A i UV-B spektra. Osim toga, preporučuje se nositi šešire širokog oboda i ne izlagati se direktnom dejstvu UV zraka. Kod osoba koje su na radnom mjestu izložene UV zračenju preporučuje se upotreba zaštitnih naočala, a ne savjetuje se nošenje kontaktnih leća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.