SAVJET

Zašto ne treba piti vodu iz flašice koja se zagrijala na suncu

Najbolje bi bilo koristiti staklenu umjesto plastične flašice

A. F.

Stručnjaci ne preporučuju da se voda pije iz plastične flaše

Foto: ILUSTRACIJA


Tokom tropskih vrućina, kuću ne napuštamo bez flašice vode. Nerijetko se dešava da se usljed visokih temperatura flasišica zagrije, odnosno voda u njoj.

Međutim, da li znate šta se tada dešava?

Kako se plastične flašice prave od polietilen tereftalata koji, kada se zagrije, otpušta štetnu hemikaliju bisfenol A (BPA). Kada se bisfenol unese u organizam može biti izuzetno štetan.

Što se flašica više zagrijava, to otpušta i više štetnih sastojaka koji prelaze u vodu. Nedavno je i sproveden eskperiment koji to dokazuje. Naime, profesorica Lina Ma je sa svojim timom naučnika ispitivala koje se sve hemikalije oslobađaju iz plastične flašice nakon stajanja na visokoj temperaturi tokom 4 nedelje.

Ta studija je dokazala da se nivo štetnog BPA povećava na visokim temperaturama. Ni slučajno ne pijte vodu iz flašice koja je danima bila u automobilu ili na suncu.

Bisfenol A povezuje se sa brojnim zdravstvenim problemima - poput pada imuniteta, problema sa reproduktivnim zdravljem i neurološkim problemima. Čak je utvrđeno da ova hemikalija povećava rizik od razvoja Alchajmerove bolesti, dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i dr.

Najbolje bi bilo koristiti staklenu umjesto plastične flašice.

Više o:

Voda Temperatura
NA VRH

Podijeli članak na