SAVJETI

Nekoliko načina da se rashladite

Umjesto klasičnih pamučnih čaršafa koristite lanene

Ugodno osvježenje. Agencije

Z. K.

25.7.2022

Ukoliko niste stigli da nabavite klima uređaj prije ovih nesnosnih vrućina i visokih temperatura ili vam pak ne prija rashlađivanje na ovaj način, ovo je kratak vodič kako da se rashladite i lako preživite ove vrućine.


Posuda s ledom

Nabavite obični ventilator i veliku posudu s ledom. Staviti posudu ispod ventilatora i upalite ga na najsporiju brzinu. Ovakav „uređaj" će donekle simulirati rad klasičnog klima uređaja i osvježit će vas.

Umjesto klasičnih pamučnih čaršafa koristite lanene, budući da je na njima značajno prijatnije spavati pri velikim vrućinama.

Hrana je također važan faktor. Iako ljekari uglavnom savjetuju izbjegavanje ljute hrane, više je istraživanja pokazalo kako to uopće nije loše izbor za vrijeme ljetnih mjeseci, budući da će takva hrana podstaći znojenje, a s njim i bolje rashlađivanje tijela.


Dobar trik

Jedan od dobrih trikova za rashlađivanje jeste i kupanje u toploj vodi. Iako vam instinkt govori da se kupate u hladnoj vodi ako želite da se osvježite, topla voda mnogo će bolje podstaći vaše tijelo na hlađenje od one hladne.

Odlična ideja je i nošenje marame prethodno umočene u hladnu vodu oko vrata. Isto možete učiniti i sa sportskim znojnicama. Možete umočiti i majicu, koju onda trebate obući prije polaska u krevet. I naravno, pijte puno tečnosti, posebno vode i čaja.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.