ZBOG VRUĆINE

Sabina Sarić za "Avaz": Djeca se ne smiju nikada ostavljati sama u automobilu, to je jako opasno

Ja uopće ne želim ni to da komentarišem, ali to nije dozvoljeno ni po kojem osnovu, kazala je Sarić

Sabina Sarić o djeci koju roditelji ostave u automobilu. AVAZ

Piše: A. Ovčina

19.6.2022

Svake godine tokom toplih dana svjedoci smo tragičnih priča koje se dogode djeci koje roditelji ostave zaključane u automobilu. Takve vrućine mogu biti fatalne po djecu, što često dovodi do smrtnog ishoda ili toplotnog udara. Roditelji to možda čine kako bi obavili obaveze na pet minuta, međutim i tih pet minuta može biti kobno po dijete, jer u zatvorenom automobilu temperatura može doseći i do 30 stepeni.

Kako je za portal „Avaza“ kazala specijalista fizikalne i rehabilitacijske medicine, dr. sci. med. prim. Sabina Sarić ovo je jako opasno i to se ne smije raditi ni po kom osnovu.


Nije dozvoljeno

- To se ne smije raditi ni po zakonu ni po zdravstvenom, nikako se ne smije raditi. Dovoljno rečeno – rekla je Sarić.

Na pitanje da li su takvi roditelji neodgovorni i zašto to rade, kazala je da stvarno ne zna razlog.

- Ja uopće ne želim ni to da komentarišem, ali to nije dozvoljeno ni po kojem osnovu. Komentar nemam. Neću to komentarisati, samo ću vam reći da to nije dozvoljeno ni po čemu – ističe ona.


Skloniti ih sa otvorenog

Dodala je da je djecu potrebno skloniti sa otvorenog kada je sunce najjače, zatvoriti ih u zatvoreni prostor kada su na otvorenom.

- Obavezno je da imaju šešir. Bitno je koristiti kreme sa zaštiti faktorom da im koža ne bi izgorila, potrebno je naravno dovoljno tečnosti. 

Djeca moraju spavati normalno u svom ritmu i imati svoj dnevni ritam. Ne treba ih iscrpljivati aktivnostima – zaključila je za portal "Avaza" Sabina Sarić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.