MILANKO ŠEKLER

Virusolog o majmunskim boginjama u Srbiji: Pa šta? Nema razloga za paniku

Ističe da povremeno virus prijeđe sa majmuna na ljude, naročito često i lako u Africi jer se tamo tom vrstom majmuna i hrane

S. S. / RTS

Dragan Šekler: Preduzete su sve mjere

Foto: SCREENSHOT: RTS


Virusolog iz Srbije Milanko Šekler rekao je za RTS da bi odgovor na prvi slučaj majmunskih boginja u ovoj susjednoj državi trebalo biti - "pa šta", te da nema razloga za paniku. On je kazao da je lakše dobiti šugu ili vaške nego majmunske boginje.

Srbija je 40. zemlja u kojoj su se pojavile majmunske boginje. Virus je izolovan u Institutu "Torlak", a prvi slučaj je potvrđen kod muškarca koji je boravio u Njemačkoj.

Šekler kaže za RTS da bi odgovor naprvi slučaj majmunskih boginja u Srbiji trebo biti – "pa šta".

- Apsolutno je bespotrebno dizanje bilo kakve panike. Slučaj je importovan, što znači da se čovjek zarazio van Srbije, da je došao i pokazao simptome. Preduzete su mjere i spriječeno je dalje zaražavanje. Nema nikakvog razloga da se posebno brinemo - ističe Šekler.

70-ih se pojavilo prvi put kod čovjeka

Objašnjava da se virus "nesretno zove majmunski" jer su majmuni u ovom slučaju žrtve kao i ljudi.

- Prvi slučajevi ove bolesti su 1958. godine registrovani kod majmuna, a 70-ih kod čovjeka. Rezervoar za ovu bolest je poprilično misteriozan još uvijek, ali vjerovatno se radi o glodarima – povećim pacovima koji žive u tom dijelu Afrike - kaže Šekler.

Ističe da povremeno virus prijeđe sa majmuna na ljude, naročito često i lako u Africi jer se tamo tom vrstom majmuna i hrane.

Šekler kaže da ne treba previše razmišljati ni o sastanku koji će održati Svjetska zdravstvena organizacija jer smatra da nema uslova da se proglašava epidemija na nivou svijeta. Ističe da je genom ovog virusa veoma komplikovan, ali i vrlo stabilan, pa ne podliježe lako mutacijama.

- Da bi se desila izmjena treba čudo da se desi, tako da nećemo imati situaciju da se bojimo mutacija. Treba zdravstvena služba to da prati, ali nema nikakvog razloga za paniku, bolest se ne prenosi tako lako. Usudio bih se reći da ćete lakše dobiti vaške ili šugu nego majmunske boginje. Ljudi ne trebaju imati bilo kakav strah i ne trebamo praviti situaciju kao da iz koronavirusa ulazimo u majmunske boginje. Ne ulazimo u ništa, to vam ja garantujem - naglašava Šekler.

Ističe da su oni koji su primili vakcinu protiv velikih boginja zaštićeniji od majmunskih boginja, što je, kako kaže, dokaz da je virus stabilan jer vakcina koja štiti od boginja koje su srodne majmunskim ima utjecaj i poslije nekoliko decenija.

Kontakti nisu u karantinu

Doktorica Slavica Maris iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Srbije kaže da se inficirani pacijent nalazi na liječenju u jednoj bolnici u Beogradu i da je dobrog općeg stanja, pa se uskoro očekuje i njegov otpust iz bolnice.

“Slučaj je importovan. Mi smo sve mjere preduzeli po pitanju njegovih kontakata i oni su pod zdravstvenim nadzorom, tako da nema razloga za bojazan”, ističe doktorica Maris.

Objašnjava da kontakti zaraženog nisu u karantinu ili samoizolaciji pošto osobe koje su u inkubaciji nisu zarazne.

Kaže da se u prvoj fazi bolesti javlja povišena tjelesna temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i leđima, uvećane limnfne žlijezde i izrazita slabost.

“U drugoj fazi bolesti nastaju kožne promjene. One mogu biti različite. Mogu biti promjene i crvenilo u nivou kože ili iznad nivoa kože na svim dijelovima tijela ili na sluznici”, poručila je doktorica Maris.

NA VRH

Podijeli članak na