KORISNO

Ovom namirnicom iz kuhinje uklonite krpelja za sekundu

Najbolje je odmah po povratku sa izleta otići na tuširanje i temeljeno oprati kosu

Z. K.

Najčešće se skrivaju u visokoj travi

Foto: Ilustracija


Proljeće i ljeto je vrijeme aktivnosti krpelja koji se najčešće skrivaju u visokoj travi. Osim što napadaju pse krpelji se često zakače i za ljude, pa poslije svakog izleta u prirodu trebalo bi da provjerite da niste pokupili ovog parazita koji može biti veoma opasan.

Međutim, u svakoj kuhinji postoji jedna namirnica uz pomoć koje ćete za sekund ukloniti krpelja.

Najbolje je otići ljekaru

Krpelji će boraviti na vašem tijelu nekoliko sati prije nego se zariju u kožu. Najviše vole vlažne dijelove tijela poput stomaka, prepona, pazuha ili vratni dio ispod kose. Zato je najbolje odmah po povratku sa izleta otići na tuširanje i temeljeno oprati kosu.

Ukoliko se krpelj ipak uvukao u kožu, možete ga izvaditi uz pomoć pincete, ali trebalo bi znati kako tačno da uhvatite ovog parazita da biste ga kompletno izvadili iz kože. Ukoliko baš niste vješti, najbolje je otići kod ljekara i prepustiti njemu da izvadi ovog parazita.

Međutim, svako od nas u kuhinji ima namirnicu koja će natjerati ovog parazita da sam izađe. U pitanju je so, jer krpelji ne podnose ovu namirnicu.

Na mjesto gdje se nalazi krpelj stavite so i preko toga držite parče vate ili gaze 20 minuta. Krpelj neće imati zraka, a so će učiniti svoje i on će sam izaći napolje.

Pomaže i alkohol

Osim soli, možete iskoristiti alkohol. Parče vate ili gaze dobro natopite alkoholom i time brzim pokretima premažite mjesto gdje se nalazi krpelj u smjeru suprotnom od kretanja kazaljki na satu. Usljed djelovanja alkohola i zagrijavanja kože on će izaći napolje, ali provjerite samo da neki dio njegovog tijela nije ostao u koži. Ukoliko nemate medicinski alkohol, može da posluži i rakija.

Mjesto gdje se nalazi krpelj nikako ne treba mazati uljem jer će ga to samo natjerati da još dublje uđe pod kožu.

Više o:

Krpelji Koža Trava
NA VRH

Podijeli članak na