NAŠA TEMA

Kako bolest utječe na psihičko stanje pacijenta

Psihološka slabost je direktno povezana s općim stanjem tijela, koje je veoma ovisno o našem emocionalnom stanju, kaže dr. Nogo

Dr. Nogo: Utječe na imuni sistem. Avaz

Piše: Z. Karić

3.6.2022

Mnogi ljekari uvjereni su da praktično ne postoje obične tjelesne bolesti te da sve bolesti uvijek imaju fiziološku i psihološku komponentu.


Efikasnost liječenja

Zaista, čovjek je jedinstvo duše i tijela. A svaka bolest je problem cjelokupne ličnosti čovjeka, koji se sastoji ne samo od tijela već i od uma i emocija, kazao je dr. Slobodan Nogo, neuropsihijatar.

- Ljekari su svjesni da efikasnost liječenja u velikoj mjeri zavisi od pacijentovog uvjerenja u oporavak i povjerenja u ljekare koji dolaze. Optimističan stav prema životu i pozitivan unutrašnji stav ponekad su efikasniji od lijekova u poticanju oporavka - rekao je dr. Nogo.

Psihosomatske bolesti su bolesti u čijem nastanku i toku odlučujuću ulogu imaju psihički uzroci: stres, negativne misli i emocije, unutrašnji sukobi, kao i drugi psihološki faktori.

- Ako pogledate, čak i banalna prehlada ili gripa, od kojih često obolijevamo, mogu imati i psihološku komponentu kao jedan od razloga. Psihološka slabost je direktno povezana s općim stanjem tijela, koje je veoma ovisno o našem emocionalnom stanju. Mislim da niko neće tvrditi da osoba koja je dobro raspoložena značajno smanjuje vjerovatnoću da se prehladi, ali ako se i razboli, to je možda jedini način da se odmori - naveo je dr. Nogo.

U porodičnoj terapiji, kaže naš sagovornik, često se dešavaju situacije kada se uz pomoć bolesti pokušava zadržati partner u blizini ili od članova porodice dobiti stav koji se ne može dobiti u normalnoj situaciji.


Pozitivne emocije

- Naprimjer, uoči razvoda roditelja, djeca se počinju razbolijevati i uz pomoć bolesti, apsolutno nesvjesno, pokušavaju ponovo popraviti odnos svojih roditelja, a ponekad i uspiju. Bolest može biti korisna za dijete, jer ne mora ići u omraženu školu, ili isplativo, jer, kada je bolestan, on je u centru pažnje i svi počinju da ga maze - istakao je dr. Nogo.

Zapamtite, naše ispravne, pozitivne misli, naše pozitivne emocije i iskustva su jedan od glavnih ključeva našeg zdravlja. Pravilan psihološki stav je veoma važan i izuzetno utječe na imuni sistem koji brani organizam od bolesti.


Pomoć porodice

U liječenju ozbiljnih dugotrajnih tegoba važno je da pacijent ne ostane sam sa svojim mislima.

Pomoć specijaliste je, kaže dr. Nogo, naravno, važna, ali s obzirom na to da pacijent većinu vremena provodi s porodicom i prijateljima, oni bi trebali s njim razgovarati o situaciji i navesti kao primjer priče drugih ljudi koji su se uspješno nosili s bolešću. Ali, svakako, umnogome sve zavisi od ličnosti samog pacijenta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.