RIJEČ STRUKE

Šta je iliotibijalni sindrom i kako se liječi

Ponekad se to može dijagnosticirati nuklearnom magnetskom rezonancom

Problem izaziva previše trčanja na stazi uvijek u istom smjeru. Ilustracija

Piše: Dr. Edin Buljugić

5.6.2022

Iliotibijalni sindrom (ITBS) može nastati bilo kojom aktivnošću koja će utjecati na ponavljano uvrtanje noge prema unutra. U razloge nastanka mogu se ubrojiti: iznošene tenisice, trčanje nizbrdo ili na nagibu ceste, previše trčanja na stazi uvijek u istom smjeru ili pak, na koncu, jednostavno previše kilometara u nogama.


Snaga mišića

Nasuprot mnogim drugim ozljedama koje su svojstvene trkačkom pretjerivanju, ova se povreda javlja i u sezonskih trkača, jednako kao i kod početnika. Obim pokreta, često abnormalni pokreti zgloba kuka, koljena i stopala, mogu uzrokovati ITBS zbog načina na koji se traka veže za mišiće kuka.

Snaga mišića, slabost kuka i jezgre isto mogu doprinijeti ITBS-u. Jezgra se odnosi na mišiće stomaka, donjeg dijela leđa i karlice. Snaga jezgre je važna jer će snažni srednji presjek omogućiti veću stabilnost kroz tijelo, dok ruke i noge prolaze kroz različite pokrete. Za one koji se bave sportovima izdržljivosti važno je imati jaku jezgru za stabilizaciju trupa i karlice tokom ponavljajućih pokreta nogu.


Dr. Edin Buljugić. Avaz

Kako provjeriti imamo li simptome ITBS-a? Najbolje je da savijete koljeno pod 45 stepeni i osjetit ćete bol na vanjskoj strani koljena. Ponekad se to može dijagnosticirati nuklearnom magnetskom rezonancom. Rendgenski snimci obično ne daju jasne rezultate, no nuklearna magnetska rezonanca može pokazati zadebljanje tetive koje je uzrokovala upala.


Poboljšati kretanje

Također će vaš fizioterapeut moći utvrditi koji su mišići slabi i pružiti specifične vježbe za ciljanje ovih područja. Mnogi fizioterapeuti su obučeni za ručnu terapiju, što znači da koriste ruke za kretanje i manipuliraju mišićima i zglobovima kako bi poboljšali kretanje i snagu. Ove tehnike mogu ciljati područja koja su teška za samostalno liječenje.

Program treninga

Čak i kada pojedinac ima normalno kretanje i snagu, važno je naučiti tijelo kako izvoditi kontrolirane i koordinirane pokrete, tako da više nema pretjeranog stresa na prethodno ozlijeđenim strukturama. Vaš fizioterapeut će razviti funkcionalni program treninga specifičan za vašu željenu aktivnost ili sport.

To znači stvoriti vježbe koje će ponoviti vaše aktivnosti i izazvati vaše tijelo da nauči ispravan način kretanja. Vaš fizioterapeut će, također, raditi s vama na razvoju individualnog programa liječenja i treninga specifičnog za vaše lične ciljeve. Oni će vam ponuditi savjete koji će vam pomoći da spriječite ponavljanje povreda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.