RIJEČ STRUKE

Kako održavati zdravim mikrobiom površine oka

U području očiju izbjegavati upotrebu jakih šampona i sapuna koji se koriste za pranje lica i kose

Z. Karić

Izbjegavati produženo nošenje leća

Foto: Ilustracija


Do sada je ustanovljeno, kaže dr. Enesa Begović, oftalmologinja, da produženo nošenje kontaktnih leća, upotreba određenih kapi za oči, kao i prisustvo bolesti, poput sindroma suhog oka, alergijskog konjunktivitisa ili dijabetes melitusa, imaju ulogu u promjeni mikrobioma površine oka.

Oslabljen imunitet

- Poznato nam je da bakterijska flora crijeva učestvuje u vitalnim procesima, kao što su resorpcija hrane, odbrana od patogenih mikroorganizama te održavanje normalnog rada imunog sistema. 

Ono što se u posljednje vrijeme proučava je povezanost i utjecaj mikrobioma crijevnog trakta s bolestima oka za koje u patogenezi imaju oslabljen imuni odgovor kao komponentu (glaukom, senilna degeneracija žute mrlje, keratitisi, Sjegrenov sindrom, dijabetesna retinopatija i sl.) - navodi dr. Begović.

Važna navika

  • Dr. Enesa Begović, oftalmologinja

    Dr. Enesa Begović, oftalmologinja

    Foto: Avaz


Jedna od najvažnijih navika za održavanje zdravog mikrobioma jeste dovoljno sna, uz pravilnu upotrebu kontaktnih leća u smislu adekvatne higijene te izbjegavanje produženog nošenja. U području očiju izbjegavati upotrebu jakih šampona i sapuna koji se koriste za pranje lica i kose.

Iako je bilo ispitivanja, nejasno je u potpunosti kako bi upotreba određenih probiotika u obliku kapi na površinu oka mogla koristiti u slučaju poremećaja sastava mikrobioma oka.

Više o temi Enesa Begović

NA VRH

Podijeli članak na