ISTRAŽIVANJA

Osobe koje su preboljele koronavirus imaju veći rizik od razvoja ove opasne bolesti

Studija se temelji na podacima iz više od 350.000 zdravstvenih kartona pacijenata

Rizik od razvoja akutne plućne embolije. Agencije

Z. K.

27.5.2022

U osoba koje su preboljele koronavirus uočen je dvostruko veći rizik od razvoja opasnih krvnih ugrušaka u plućima u usporedbi s osobama koje se nisu zarazile koronom, kao i dvostruko veći rizik od razvoja respiratornih problema, pokazala je nova američka studija, piše France24.


Plućna embolija

Istraživanje Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazalo je da je svaka peta odrasla osoba u dobi od 18 do 64 godine i svaka četvrta starija od 65 osjetila zdravstvene probleme koji bi mogli biti povezani s koronom, a novi rezultati poklapaju se s nalazima prethodnih istraživanja.

Od svih stanja, među odraslim mlađim osobama i starijima od 65 godina najviše se povećao rizik od razvoja akutne plućne embolije ili ugruška u plućnoj arteriji, kao i respiratorni simptomi poput hroničnog kašlja ili otežanog disanja.

Plućna embolija obično se javlja nakon što krvni ugrušak „doputuje“ u pluća iz dubokih vena na nogama te može prouzrokovati ozbiljne probleme, poput oštećenja pluća, niske razine kisika u krvi, ali i smrtni ishod.

Studija se temelji na podacima iz više od 350.000 zdravstvenih kartona pacijenata koji su od marta 2020. do novembra 2021. bolovali od koronavirusa i na zdravstvenim podacima 1,6 miliona ljudi iz "kontrolne" skupine koji su zatražili ljekarsku pomoć u istome razdoblju, ali im nije dijagnosticiran COVID-19.



Respiratorni problemi

Stručni tim naučnika proučio je podatke o pojavi 26 kliničkih stanja koja su prethodno bila povezana s dugotrajnim covidom. Stanje pacijenata praćeno je mjesec od trenutka kada su prvi put prijavili poteškoće koje su osjećali nakon preboljene korone ili u razdoblju od godinu.

- Najčešća uočena stanja u objema dobnim skupinama bili su respiratorni problemi i mišićno-koštana bol. Pojava incidentnih stanja nakon preboljene infekcije može utjecati na radnu sposobnost pacijenta te se odraziti na ekonomsko stanje u porodici, ali i dodatno opteretiti zdravstvene sisteme - napisali su autori.

Ograničenost studije je u tomu što u njoj nisu uzeti u obzir podaci o spolu, rasi i geografskoj regiji, kao ni status cijepljenja. Zbog razdoblja u kojemu je nastajala, studija nije pokrila ni novije varijante koronavirusa, pojasnili su autori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.