RIJEČ STRUKE

Savremeni način života i oboljenja koja ga prate

Bolovi znatno oštećuju kvalitet života, jer pacijenti imaju raznih poteškoća, kao što su poremećaji sna, umor, invalidnost...

Glavna karakteristika kifoze je pojačana pogrbljenost. Ilustracija

Dr. Edin Buljugić

26.5.2022

Savremeni način života, koji sve više karakterizira nedostatak kretanja, puno stresa i prenatrpanost poslom, uzrok je mnogih problema koji utječu na zdravlje. Posljedice su bolovi u leđima, nakupljanje viška kilograma, atrofija mišića itd.


Okrugli izgled

Bolovi znatno utječu na kvalitet života, jer pacijenti pate od raznih problema, kao što su poremećaji sna, umor, invalidnost i drugi. Čak i male morfološke promjene na vratnoj, grudnoj ili lumbalnoj kičmi mogu stvoriti probleme s cirkulacijom, disanjem, glavoboljom i vrtoglavicom.

Jedan od problema savremenog načina života je kifoza, koja je definirana kao poremećaj zakrivljenosti kičme u sagitalnoj ravni, kod kojeg konveksnost grudnog dijela kičme prema natrag prelazi normalne fiziološke granice. Time leđa dobivaju blago okrugli izgled i postaju bolna, a u najtežim slučajevima kifoza može uzrokovati probleme u radu srca i pluća.


Dr. Edin Buljugić. Avaz

Glavne karakteristike kifoze su glava savijena prema naprijed, ramena pomaknuta naprijed, pojačana pogrbljenost, uvučen grudni koš, lopatice ispupčene i odvojene od kičme te mlitav i ispupčen stomak. Vrlo je važno razlikovati kifotično, loše držanje od kifoze.


Držanje tijela

Kod kifotičnog držanja radi se samo o poremećaju držanja tijela koje se promjenom držanja i kontrakcijom muskulature može ispraviti. Međutim, kod kifoze su prisutne strukturalne promjene na pršljenovima, ligamentima i vertebralnoj muskulaturi.

U korekciji kifotičnog držanja i hiperkifoze najvažniju ulogu imaju dugotrajne, kontrolirane vježbe jačanja leđne muskulature, koja na sebe treba preuzeti ulogu stabilizatora držanja tijela te jačanje grudnih i trbušnih mišića.

Ciljevi vježbi

Osnovni ciljevi vježbi za korekciju kifoze su:

- Istezanje mišića prednjeg zida grudnog koša;

- Pravilan stav pri stajanju, sjedenju i ležanju;

- Aktivno istezanje kičme po uzdužnoj osovini;

- Istezanje mišića zadnje lože natkoljenice;

- Korekcija pojačane lumbalne lordoze;

- Istezanje trbušnih mišića, a skraćivanje paravertebralnih;

- Elastično razgibavanje kičme u cjelini;

- Povremena pasivna korekcija kifotične krivine reklinacionog oslonca.


Zašto je važno

Veoma je važno s vježbanjem početi što ranije. Uz aktivno vježbanje, dobro je uključiti i pasivne oblike terapije koji uključuju ležanje s korektivnim blokovima, masaže, te hidroterapiju. Od sportskih aktivnosti preporučuju se leđno plivanje i odbojka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.