MIŠLJENJE STRUČNJAKA

Evo šta se dogodi vašem tijelu ako prestanete konzumirati mlijeko

Uklanjanje mlijeka iz vaše prehrane moglo bi pomoći u kontroli mnogih probavnih smetnji, kao i podržati bolje zdravlje crijeva

Bez obzira volite li piti mlijeko ili ne, ono nije obavezan dio prehrane. ILUSTRACIJA

A. O.

12.5.2022

Dijetetičarka Ejmi Šapiro (Amy Shapiro) smatra da odrasli ne trebaju mlijeko

- Mlijeko nije bitan sastojak u prehrani odraslih i danas postoje mnoge zamjene koje su obogaćene kalcijem i drugim vitaminima koje ste možda redovito dobivali iz mlijeka - rekla je Šapiro.

Bez obzira volite li piti mlijeko ili ne, ono nije obavezan dio prehrane, tvrde stručnjaci. 


Manja nadutost

- Možda nudi izvrstan izvor kalcija, vitamina A i vitamina D, ali ako te hranjive tvari dobijete iz druge hrane, i dalje možete zadovoljiti svoje dnevne potrebe - rekla je Šapiro. 

Ovo bi mogle biti posljedice potpunog izbacivanja mlijeka iz prehrane:

Vjerojatno ćete uočiti poboljšanje izgleda i zdravlja kože.

 - Nakon što prestanete konzumirati mlijeko, možda ćete primijetiti poboljšanje vaše kože, manje akni ili ekcema. Dok su akne i kožna oboljenja najčešće nasljedna, neke komponente mlijeka također mogu igrati ulogu u njihovoj pojavi - kaže Šapiro. 

Možda će vam oslabiti kosti.

Prema Šapiro, ako izbacite kravlje mlijeko, a ne dobivate kalcij iz drugih izvora, to može dovesti do krhkih kostiju kod nekih osoba. Možete nastaviti održavati svoje kosti jakima dobro uravnoteženom prehranom, tjelovježbom i uključivanjem obilja izvora vitamina D.

Imat ćete bolje cjelokupno zdravlje crijeva.

Uklanjanje mlijeka iz vaše prehrane moglo bi pomoći u kontroli mnogih probavnih smetnji, kao i podržati bolje zdravlje crijeva. 

- Također ćete možda manje biti naduti - kaže Šapiro.


Možda ćete imati problema s imunološkim sistemom

Mliječni proizvodi sadrže značajne količine vitamina B12, koji je neophodan za poticanje snažnog imunološkog sistema i podršku vašem tijelu u borbi protiv bakterija.

Imat ćete manje promjena raspoloženja.

U prosječnoj čaši mlijeka ima 60-ak hormona, kako kaže dr. Mark Hajman (Mark Hyman), a to uključuje organsko, sirovo mlijeko i mlijeko bez goveđeg hormona rasta. 

Zbog hormona u kravljem mlijeku, njegovo redovito pijenje može povećati prirodne hormone koji već postoje u vašem tijelu i na kraju uzrokovati promjene raspoloženja.

Neophodni tjelesni spolni hormoni (estrogen i testosteron) drastično se mogu poremetiti. Provedene su neke studije koje se bave ovim efektom, ali jasno je da treba provesti više ispitivanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.