SAVJETI

Uzroci crvenila kože lica

Upalno stanje kože se može manifestirati na razne načine

Uradite test kod ljekara. Ilustracija

Z. K.

9.5.2022

Ako vam je lice uvijek crveno, ružičasto ili se rumenite, možda je odgovorno jedno od ovih stanja. Bilo da je posljedica vježbanja, neugodnosti, sunca ili previše alkohola, svi smo doživjeli crvenilo u licu. Uz ove poznate razloge, postoje i oni zdravstveni.


Živčani sistem

RUMENO LICE - Poznat je osjećaj kada se nalazite u neugodnoj situaciji i osjetite da vam lice crveni. No zašto se to događa?

- Radi se o emotivnim odgovorima na sram, poniženje, seksualnu uzbuđenost…“, navodi Meri Lamija (Mary Lamia), psiholog.

U takvim situacijama žlijezde otpuštaju adrenalin koji ima utjecaj na vaš živčani sistem. Uz to će se proširiti i kapilare koje vode krv do lica. Kako je tada krv bliže površini kože, posljedica je crvenilo lica. Obično se javlja na licu, vratu i prsima.

KONTAKTNI DERMATITIS - Ovo je finiji naziv za alergije, iritacija ili reakcije na nešto što je dotaknulo kožu. Javljaju se kao osip kada je koža iritirana ili alergična na sastojke preparata za njegu. Šminka, parfemi ili kreme mogu biti odgovorne. Uz alergijsku reakciju, možete primijetiti i crvenilo, ljuštenje kože ili prištiće. Kako biste odredili šta točno izaziva ovu reakciju, potrebno je napraviti testiranje kod ljekara, a naknadno te alergene izbjegavati.


Utjecaj genetike

ROSACEA - Ovo upalno stanje kože se može manifestirati na razne načine, a simptomi mogu uključivati crvene mrlje ili prišteve, rumenilo lica, ispucale kapilare koncentrirane oko T-zone. Iako ovo stanje nije potpuno objašnjeno od strane nauke, zna se da genetika i okoliš igraju veliku ulogu. 

Pojava crta

Paučinaste su vene male krvne žile na površini kože, koje se prepoznaju po ljubičastim, plavim ili crvenim crtama. Slične su proširenim venama, ali su manjeg promjera i ne mogu se napipati. Paučinaste vene češće nastaju u žena nego u muškaraca, a mogu ih izazvati razni faktori uključujući probleme s cirkulacijom, starost, trudnoća, izloženost suncu i pretilost.

Mogu biti povezane s rosaceom, kao i štetama nastalim od izlaganju suncu, genetike, trudnoće… Na licu se obično javljaju na lijevoj strani.

Hronično stanje

ATOPIJSKI DERMATITIS - Poznatiji kao ekcema, ovo je hronično stanje kože, a karakterizira ga snažan svrbež kože jedan od najizraženijih simptoma ove bolesti, a ujedno i glavni krivac za pogoršanje stanja i komplikacije kod velikog broja bolesnika. Iako se češće javlja kod djece, može biti stanje koje vas prati cijeli život ili se pojavi u odrasloj dobi.

MENOPAUZA - Kod žena koje su u menopauzi, nenadana pojava crvenila u licu može biti posljedica hormonalnih promjena koje su normalne u ovom razdoblju života. „Valunzi“ se mogu širiti kroz cijelo tijelo pa tako i utjecati na crvenilo lica i vrata, pojašnjava dr. Džen Kudle (Jen Caudle), doktorica.

PSORIJAZA - I u ovom se slučaju smatra da ju izaziva genetika i faktori iz okoliša. Kada imate psorijazu, imunološki sistem i vezani problemi vode do ubrzane proizvodnje stanica kože, koje se nakupljaju i tako uzrokuju crvenilo i ljuštenje. Prema istraživanjima, 50 posto ljudi psorijazu ima na području lica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.