ISTRAŽIVANJA

Navike koje utječu na visok pritisak

Može biti opasno stanje koje može voditi do razvoja teških bolesti

Z. K.

Vježbanje održava krvne žile fleksibilnim

Foto: Ilustracija


O krvnom pritisku se ne treba razmišljati samo jednom godišnje kada se spremamo na sistematski pregled. Visoki krvni pritisak može biti opasno stanje koje može voditi do razvoja teških bolesti, a upravo je to razlog zašto ga trebate redovno provjeravati kako biste izbjegli moguće posljedice.

Zdravlje srca

Dobar je način prevencije ali i kontrole pritiska upravo izbjegavanje određenih navika, a evo koje su u pitanju.

Ne nosite se dobro sa stresom - Prema pisanju Mayo klinike, ako se stresa rješavate pomoću cigareta, alkohola ili prejedanja, sigurno možete utjecati na povišenje pritska. Kako biste to spriječili, pronađite mehanizme koji će vam pomoći, a ne štete zdravlju – vježbajte, opuštajte se i meditirajte. Neke od ovih aktivnosti mogu sniziti krvni pritisak ali i doprinijeti zdravlju srca.

Pretjerujete s alkoholom - Alkohol nije samo loš za vašu jetru, štetu će nanijeti i kardiovaskularnom zdravlju, srcu i krvnim žilama.

- Dok će malo alkohola opustiti krvne žile, previše će imati upravo suprotni efekt - pojašnjavaju stručnjaci s klinike „Johns Hopkins“.

Samo jedno piće može povisiti krvni pritisak, a efekt će se osjećati čak i dva sata.

Treba vježbati

Premalo se krećete - Osobe koje više sjede nego se kreću imaju i do 50 posto veće šanse da će imati problema s visokim pritiskom od osoba koje su aktivne.

Radi se o tome da vježbanje održava krvne žile fleksibilnim, dok će od sjedilačkog načina života one postati tvrde. Američka udruga za srce savjetuje da barem 150 minuta sedmično odvojite za vježbe. 

Pretilost je problem

Pretilost je jedan od najvećih neprijatelja visokog krvnog pritiska. To je stvar fizike. Što više kilograma imate, to će više krvi kolati kroz žile a tako će i rasti krvni pritisak, pišu stručnjaci s Mayo klinike. No ne trebate izgubiti puno kilograma kako bi se razlika primijetila, posebno kada je u pitanju zdravlje. Ako imate previše kila, dovoljno je izgubiti samo nekoliko kako bi se smanjio rizik od razvoja visokog pritiska za 50 posto. 

Izbjegavati so

Istraživanja pokazuju da pridržavanje prehrambenih navika po načelima uravnotežene prehrane, pomaže u snižavanju pritiska. Nutricionistički uravnotežen plan preporučuje odabir voća, povrća, cjelovitih žitarica, ribu i meso sa smanjenim udjelom dodane soli.   

Kod prehrane za osobe s povišenim pritiskom, najveći naglasak je na značajnom smanjenju soli, stoga je jelo potrebno začiniti kombinacijom začina, izbjegavajući pritom so. Osobama koji imaju problem s povišenim pritiskom ne preporučuje se dnevno unijeti više od 2000 mg do 2400 mg natrija, odnosno 5-6 grama soli.

Ovako smanjen unos soli u prehrani značajno može pridonijeti prevenciji srčanožilnih, bubrežnih i ostalih hroničnih bolesti, a samim time i smanjenju srčanih te moždanih udara. Budući da se glavnina soli dnevno unosi upravo putem hrane, vrlo je važno birati kvalitetne proizvode sa smanjenim udjelom soli.

Više o temi Zdravlje

NEKOLIKO RAZLOGA
Zašto vam je neophodan piling glave
NA VRH

Podijeli članak na