ISTRAŽIVANJA

Kako hrana utječe na vaše zdravlje

Može pomoći da se osjećate bolje ili vas ostaviti umornima i bez energije

Prehranom pobijedite depresiju. Ilustracija

Z. K.

29.4.2022

Ako ste razmišljali o tome kako hrana utječe na vaše zdravlje, možda ste i shvatili kako ona utječe i na vašu psihu, a ne samo na tijelo. Hrana će utjecati i na to kako mozak radi, ali i spriječiti njegovo propadanje.


Uska veza

Hrana dakle igra veliku ulogu i kada je u pitanju raspoloženje, pa vam može pomoći da se osjećate bolje ili vas ostaviti umornima i bez energije za jednu pozitivnu misao. Rezultati nove studije kažu kako je najbolje pridržavati se mediteranske prehrane kako biste pobijedili depresiju.

Tokom istraživanja promatrali su se ispitanici oko godinu, a radilo se o 7.000 starijih osoba. Svi su pratili mediteransku dijetu, dok je jedna grupa unosila i ograničen broj kalorija, a druga na njih nije pazila. Otkrili su kako učesnici obje grupe primjećuju kako se smanjuju simptomi depresije, što ih je dovelo do zaključka kako hrana i raspoloženje jesu usko povezani i kako je potrebno provesti još istraživanja.


Kvalitet života

- Ova studija je važna jer je trajala dovoljno dugo da bismo mogli primijetiti promjene. Prečesto se uspoređuju kilogrami i promjene u biomarkerima. Kada se hrana previše medicinski objašnjava, većina će previdjeti činjenicu kako hrana može utjecati i na raspoloženje - kaže Dejvid Viz (David Wiss), nutricionist.

Dodaje kako ovi dokazi podupiru činjenicu da mediteranska prehrana ima pozitivan utjecaj na simptome depresije i da sama prehrana može poboljšati kvalitetu života.

Mentalno zdravlje

Čelzi Džekle (Chelsea Jackle), nutricionistica je istakla kako hrana može utjecati na to kako se osjećate, ali ipak je važno imati širu sliku o mentalnom zdravlju.

- Definitivno postoji povezanost među hranom koju jedete i vašeg mentalnog zdravlja, ali nije sve tako jednostavno. Dok mnoge studije povezuju mentalne probleme poput depresije i hranu koju jedemo, rezultati nisu uvijek jednaki. Mentalno zdravlje uvelike ovisi i o genima, stilu života i okolini. Hrana koju jedete neće sama od sebe izliječiti svako stanje, ali je sigurno važan dio cijele slike – dodaje Džekle.

Zdrav izbor

Mediteranska prehrana je iznimno cijenjena, a nalazi se na prvom mjestu najboljih dijeta već 5 godina. Mediteranska dijeta ne cilja isključivo na skidanje suvišnih kilograma. Namirnice koje uključuje mediteranska prehrana imaju visoku nutritivnu vrijednost i pozitivno djeluju na cijeli organizam. 

Šta se jede tokom mediteranske dijete? Sezonsko voće i povrće, žitarice, orašasti plodovi, hljeb i tjestenina od cjelovita zrna, krompir, riba, začini i maslinovo ulje, a jelovnik samo prilagođavate godišnjem dobu.

Mediteranska dijeta obiluje zdravim masnoćama, a u organizam se unosi malo zasićenih (loših) masnoća i hrane bogate holesterolom – zato je izvrstan izbor za zdrav, vitalan i dug život. Važno je samo prilagoditi veličinu porcija željenome cilju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.