RIJEČ STRUKE

Šta je psorijaza i kako se liječi

Javlja se na laktovima, koljenima, genitalnim regijama, donjem dijelu leđa i rubnom dijelu vlasišta

Simptomi su neznatni, uz povremeni blagi svrbež. Ilustracija

Piše: Dr. Kerim Alendar, specijalista dermatovenerolog

14.4.2022

Psorijaza je hronično oboljenje kože koje karakterizira pojava eritematoznih plakova, koji su prekriveni srebrnasto-bjeličastim ljuskama.


Prve promjene

Psorijaza je jednako zastupljena kod muškaraca i žena, a veće šanse za nastanak psorijaze imaju osobe koje imaju genetsku predispoziciju.

Psorijaza se karakterizira kao genodermatoza, ali za nastanak prvih promjena na koži potrebni su i okidači, a to su najčešće stres i upalni procesi u organizmu (fokalni infekt). Fokalni infekti mogu biti učestale upale krajnika, problemi sa sinusima, kariozni zubi, problemi s jajnicima, prostatom i slično, te pojedine grupe lijekova, kao što su beta-blokatori, ACE inhibitori…


Dr. Kerim Alendar, specijalista dermatovenerolog. Avaz

Najčešći oblik psorijaze je Psoriasis vulgaris ili hronična plak psorijaza, a predilekciona mjesta su laktovi, koljena, genitalna regija, donji dio leđa i rubni dio vlasišta. Kod težih oblika mogu biti zahvaćeni i nokti. Simptomi su neznatni, uz povremeni blagi svrbež, no najveći problem kod pacijenata predstavlja kozmetički efekt i mišljenje sredine o samom stanju na koži. Kod težih oblika psorijaze može se razviti i psorijatični artritis te dolazi do bolova u zglobovima i ukočenosti.


Korištenje krema

Liječenje psorijaze podrazumijeva redovno i učestalo mazanje keratolitika, mazanje neutralnih krema, hidratantnih emolijenasa i emolijenasa s ureom.

Kod jakih upala mogu se uključiti sistemski antibiotici te fototerapija i na kraju biološka terapija. Pored svih terapijskih procedura, bitno je naglasiti i dijetetski režim.

 Jedan od faktora koji dovodi do pogoršanja psorijaze je jednolična ishrana (masna i začinjena hrana), uključujući cigarete i alkohol.

Sunčeve zrake

Preporuke za pacijente su, pored navedenog higijensko-dijetetskog režima, i učestaliji boravak u prirodi i na otvorenom.

Sunčeve zrake imaju povoljan utjecaj na pacijente sa psorijazom, a naročito proizvodnja vitamina D u kombinaciji s morskom vodom dovodi do znatnog poboljšanja promjena na koži.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.