SAVJETI

Izbjegavajte navike koje mogu uništiti vid

Dijabetes je vodeći uzrok sljepila kod odraslih osoba, a svako ko ga ima ili se nalazi u rizičnoj skupini

Trljanje oka može uzrokovati zdravstveni problem. Ilustracija

Z. K.

11.4.2022

Zdravlju očiju često ne pridajete veliku pažnju, osim kada nešto krene krivo. Stručnjaci kažu kako je važno biti proaktivan i usvojiti neke navike kako bi vaš vid ostao zdrav. Neke od njih možete prakticirati svakodnevno, a neke morate odbaciti. 

Duhanski dim

Pušenje cigareta - Upravo je duhanski dim faktor koji će iritirati oči, a nije važno pušite li vi ili osoba do vas. On će ubrzati razvoj mrene, a i povećati rizik od razvoja bolesti žila koje mogu voditi do jakog pogoršanja vida radi promjena u retini ili optičkom živcu, navodi dr. Hovard Kraus (Howard Krauss), očni hirurg te dodaje kako duhanski dim može voditi do mogućeg sljepila radi makularne degeneracije.

Ne kontrolirate dijabetes - Dijabetes je vodeći uzrok sljepila kod odraslih osoba, a svako ko ga ima ili se nalazi u rizičnoj skupini može u budućnosti patiti od bolesti oka povezanih s dijabetesom, poput dijabetičke retinopatije ili makularnog edema, a ne treba zaboraviti niti na glaukom ili kataraktu. Ako imate dijabetes zaštitite vid tako da ga stalno provjeravate, da jedete zdravo, održavate zdravu tjelesnu težinu i redovno posjećujete doktora.


Bolje liječiti

Trljanje oka - Upravo ova navika može uzrokovati zdravstvene probleme i dovesti do razvoja keratokonusa, stanja u kojem rožnica progresivno mijenja kroz vrijeme svoj oblik.

- Ovo će stanje uzrokovati mutan vid i promjene u vidu, a ponekad, kako bi se stanje liječilo, u obzir dolazi i transplantacija rožnice. Umjesto da prstima dirate oči, bolje je liječiti stanje umjetnim suzama ili kapima protiv alergije - ističe dr. Beret Eubanks (Barrett), oftalmolog. 

Koristiti zaštitne naočale

Kada radite nešto u garaži ili u dvorištu, puno je čestica i sitnih predmeta koje vam mogu ući u oko dovoljno brzo da ne stignete reagirati kako bi se zaštitili. Naravno tako može doći do ozljede oka koja može voditi i do gubitka vida. Uvijek nosite zaštitne naočale kad postoji šansa da se ovako nešto dogodi. 

Zaštita od uv zraka

- Kako me je jednom profesor naučio o sunčanim naočalama treba razmišljati kao kremi sa zaštitnim faktorom za oči. UV zrake mogu uzrokovati štetu na mnogim slojevima oka, uključujući i opekotine na površini oka pa čak i uništiti strukturu u dubini oka - pojašnjava Benjamin Bert, oftalmolog.

Dodaje i kako može oštetiti leću u oku te uzrokovati nastanak katarakte. Kako biste ove probleme spriječili, nabavite naočale koje 100 posto zaustavljaju ultraljubičaste zrake, i UVA i UVB.

- Kada dođe do pomrčine sunca, puno je onih koji će gledati direktno u nebo, a ne prema preporukama kroz zaštitni filter. Količina energije koja se reflektira sa sunca, čak i kroz naočale, može stvoriti toliko topline u oku da može doći do pucanja retine (mrežnice), a posljedice mogu trajati zauvijek - navodi dr. Bert. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.