NAŠA TEMA

Stres vam može pomoći da ostvarite zacrtane ciljeve

Kada ste pod stresom, nadbubrežna žlijezda luči hormon koji um čini oštrijim

Može vas motivirati. Ilustracija

Piše: Z. Karić

2.4.2022

Uzbuđenje i anksioznost su normalne reakcije našeg organizma na vanjske podražaje te ih se ne treba plašiti. Naime, dr. Slobodan Nogo, neuropsihijatar, kaže da postoje trenuci u našim životima kada smo pod stalnim stresom, kada imamo više nego dovoljno razloga za uzbunu te nam je vrlo teško da se smirimo. Još je teže kada ljudi oko vas paniče - kolege, prijatelji, rođaci.


Uznemiruju}e vijesti

- U svim ti trenucima čini se da je nemoguće adekvatno procijeniti situaciju. Međutim, važno je znati da stres može biti i koristan. U umjerenim količinama, pomaže nam da preživimo. Naime, stres je reakcija tijela na bilo kakav uzrok. To se ne odnosi samo na bol i povredu već i na sve emocije. Takve emocije, naprimjer, izaziva čitanje uznemirujućih vijesti koje mijenjaju život - kaže dr. Nogo.

Da bi stres bio koristan, dodaje dr. Nogo, morate naučiti kako ga dozirati. Čak i obične svakodnevne brige mogu vam pomoći da se nosite s anksioznošću.


Dr. Nogo: Reakcija tijela. Avaz

Razuman nivo stresa može vam pomoći da dobijete energiju koja je potrebna da biste odgovorili na poslovne izazove, ostvarili važne ciljeve, prestali se brinuti i krenuli u akciju. Kada ste pod stresom, nadbubrežna žlijezda luči hormon koji um čini oštrijim. Od hroničnog stresa postajete zaboravni, ali kratkotrajni stres može natjerati mozak da nakratko bolje radi - ističe dr. Nogo.


Prepoznajte razliku

Naš sagovornik dodaje da ključni aspekt upravljanja stresom leži u prepoznavanju razlike između produktivnog i toksičnog stresa, ali i procjeni nivoa stresa koji vas obuzima. Kada naučite upravljati stresom i iskoristiti ga, shvatit ćete da on može motivirati i puniti energijom.

Budući da je stres prirodni odbrambeni mehanizam tijela, njegova prva uloga je zaštitna, a ne štetna. Stres djeluje loše kada postane hroničan. Ako se osjećate nesretno, neće biti strašno osjetiti malo stresa. Možda je baš to ono što vam treba da se pokrenete - navodi dr. Nogo.

Stres vas tjera da donosite odluke, preuzimate odgovornost i kontrolu, a upravo vas to štiti od depresije.


Slu{anje muzike

Neki dani mogu biti toliko stresni da se osjećate pod stresom i kad se probudite sljedećeg jutra. Kako biste pobijedili stres, slušajte muziku, jer sam čin slušanja muzike, bez obzira na to radite li to aktivno ili neka lijepa melodija svira u pozadini, može gotovo odmah smanjiti nivo stresa. Zbog toga je muzika vrlo prikladan i moćan alat koji pomaže u ublažavanju stresa. Može vam pomoći da se osjećate energičnije, mirnije, vedrije ili da vam da više emocija u borbi protiv stresa.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.