NAŠA TEMA

Glaukom - tihi kradljivac vida

Češće obolijevaju žene, osobe kojima su u porodici zabilježeni slučajevi glaukoma, pojedine etničke grupe, kao i starosjedioci nekih zemalja

Oštećenje vida je nepovratno. Ilustracija

Piše: Z. Karić

10.3.2022

Glaukom je hronično, progresivno, degenerativno oboljenje očnog živca koje dovodi do ispada u vidnom polju. Glaukom je, kaže dr. Enesa Begović, oftalmologinja, drugi uzrok sljepila u svijetu, a oštećenje vida je ireverzibilno, odnosno nepovratno.


Faktor rizika

- Procjenjuje se da gotovo 80 miliona ljudi širom svijeta ima glaukom. Približno polovina od ukupnog broja oboljelih ne zna da ima glaukom te se 10 godina unazad intenzivnije radi na podizanju svijesti o ovom oboljenju. Ove godine se Svjetska sedmica glaukoma obilježava od 6. do 12. marta. Kampanja borbe protiv glaukoma ima za cilj da se bolest rano otkrije, a samim tim i uspori, odnosno spriječi gubitak vida do kojeg neminovno dolazi ukoliko se glaukom ne liječi - kaže dr. Begović.

U populaciji starijoj od 40 godina, dodaje ona, jedna od 200 osoba ima glaukom, a prevalenca se povećava sa starošću te svaki osmi pacijent stariji od 80 godina ima ovo oboljenje. Češće obolijevaju žene, osobe kod kojih postoje slučajevi glaukoma u porodici, pojedine etničke grupe, kao i starosjedioci nekih zemalja (Aboridžini, pripadnici nekih plemena u Africi, SAD i slično).


Dr. Begović: Veliki oftalmološki problem. Avaz

- Uzrok glaukoma nije poznat, ali je povišeni očni pritisak glavni faktor rizika koji će, ukoliko dugo traje, dovesti do oštećenja očnog živca. Glaukom je veliki oftalmološki problem jer je bolest veoma dugo, nekada čak i više godina, asimptomatska, a u vrijeme kada pacijent primijeti prve simptome, postoje već ozbiljna oštećenja na očnom živcu. Također je nedovoljno informacija o ovom oboljenju u općoj populaciji - navodi dr. Begović.

Iako se, kaže dr. Begović, stavljanjem riziko faktora pod kontrolu znatno usporava i odgađa pojava propadanja vlakana očnog nerva, ne postoji lijek za glaukom.


Vidno polje

- Dijagnoza glaukoma postavlja se nakon oftalmološkog pregleda koji je dopunjen ispitivanjem vidnog polja te analizom vlakana očnog živca pomoću optičke koherentne tomografije. Tretman glaukoma je adekvatan ukoliko pri kontrolnim pregledima nema pogoršanja ispada u vidnom polju i progresije oštećenja na OCT - ističe naša sagovornica.


Skrining pregled

Poseban izazov u otkrivanju mehanizma nastanka, a samim tim i liječenja, kaže dr. Enesa Begović, predstavlja glaukom bez povišenog očnog pritiska, gdje su hemodinamski, vaskularni, autoimuni i drugi faktori u fokusu ispitivanja kako bi se pomoglo pacijentima s ovom vrstom glaukoma.

- Normotenzivni glaukom je vrlo sličan, prema kliničkoj slici, bolestima očnog živca kao što su toksične neuropatije, nasljedne bolesti očnog živca i slično, te ga je potrebno pažljivo izdiferencirati. S ciljem ranog otkrivanja glaukoma i prevencije sljepila, skrining preglede je potrebno obavljati svake dvije godine, a kod osoba starijih od 60 godina jednom godišnje - kaže dr. Begović.


Pretragom se dobiva uvid u širinu i eventualne ispade u vidnom polju. Ilustracija

Glaukom se može otkriti pomoću oftalmološkog pregleda i mjerenja očnog pritiska, mjerenjem debljine rožnice, gonioskopijom, tj. pregledom morfologije očnog ugla, kojom se otkriva eventualna opstrukcija, odnosno smetnja u otjecanju očne vodice, koja vodi ka povišenju intraokularnog pritiska.

Također, ispitivanjem vidnog polja dobiva se uvid u širinu i eventualne ispade u vidnom polju koji se javljaju kao prvi znak glaukomskog oštećenja, a neophodno je i mjerenje debljine živčanih vlakana oko vidnog živca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.