ISTRAŽIVANJA

Naučnici kažu: Dijabetes uzrokovan koronavirusom mogao bi biti privremen

Rezultati našeg istraživanja ukazuju na to da pojava manjka inzulina, ako do nje uopće dođe, nije trajna, zjavila je dr. Sara Cromer

Problemi s razinom šećera u krvi. Ilustracija

Z. K.

2.3.2022

Prema novim podacima, dijabetes koji razviju pacijenti s teškim oblikom bolesti koronavirusa tokom hospitalizacije mogao bi biti samo privremen, a razina šećera u njihovoj krvi mogla bi se po ozdravljenju vratiti u normalu.



Uočeni su blaži problemi

Naučnici su proveli istraživanje na 594 pacijenta koji su pokazivali znakove dijabetesa nakon što su hospitalizirani zbog korone, od čega 78 ispitanika ranije nije imalo dijagnozu dijabetesa.

U mnogih pacijenata kojima je dijabetes dijagnosticiran tokom hospitalizacije uočeni su blaži problemi s razinom šećera u krvi, ali teži oblik koronavirusa, u usporedbi s pacijentima koji su otprije bolovali od dijabetesa.

Naučnici su u časopisu Journal of Diabetes and Its Complications objavili da se u 40 posto pacijenata kojima je dijabetes dijagnosticiran tokom hospitalizacije godinu kasnije razina šećera u krvi spustila ispod granice za dijagnozu.


Inzulin i drugi lijekovi potrebni samo kraće vrijeme

- Ovi rezultati ukazuju na to da bi novodijagnosticirani dijabetes mogao biti prolazno stanje povezano s akutnim stresom uzrokovanim zarazom koronavirusom. Rezultati našeg istraživanja ukazuju na to da pojava manjka inzulina, ako do nje uopće dođe, nije trajna - izjavila je dr. Sara Cromer iz opće bolnice Massachusetts u Bostonu.

Ovim su pacijentima, dodala je, inzulin i drugi lijekovi potrebni samo kraće vrijeme, zbog čega je iznimno važno da ljekari pomno prate tok bolesti kako bi ustanovili hoće li im se stanje poboljšati i u kojem trenutku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.