KORISNO

Vježbama spriječite vrtoglavicu

Izbjegnite problem prilikom ustajanja

Vrtoglavica traje jako kratko, ali je intenzivna. Ilustracija

Z. K.

21.2.2022

Kada vam se zavrti u glavi prilikom ustajanja, često se radi o posljedici sniženog krvnog pritiska. Kada se to i dogodi, traje jako kratko, ali je intenzivno, no nije povezano za druge zdravstvene probleme, a naziva se inicijalnom ortostatskom hipotenzijom (IOH). 


Donosi olakšanje

Novo istraživanje nudi neke jednostavne vježbe koje možete koristiti prije samog ustajanja sa stolice, ako vas muči ovaj problem, a one bi mogle donijeti olakšanje osobama koje vrtoglavica pri ustajanju muči, a ne uključuje lijekove ili dodatne troškove.

Ključ je u tome da se aktiviraju mišići donjeg dijela tijela prije samog ustajanja sa stolice. Dok su se naučnici bavili u prošlosti i proučavanjem ideje da se ljudima pomogne nakon što ustanu i zavrti im se u glavi, uz malo uspjeha, ova nova studija se bavila pitanjem preventive - kako se vrtoglavica može spriječiti prije nego do problema dođe.

- Radi se o jednostavnim, djelotvornim i besplatnim intervencijama koje pacijent može koristiti kako bi prevenirao simptome IOH-a - napisali su autori studije u izvještaju.


Prva vježba je da se podignu koljena 30 sekundi prije ustajanja. Ilustracija

U istraživanje su bile uključene 22 žene koje su se susrele s ovim problemom i one su isprobale dvije vježbe. Prva je da se podignu koljena 30 sekundi prije ustajanja te je potrebno držati noge prekriženima 30 sekundi nakon što ste ustali.


Otkucaji srca

Naučnici su pratili otkucaje srca i mjerili krvni pritisak tokom svakog eksperimenta, s vremenskim razmakom. Pacijenti su upitani da sami istaknu koje su simptome doživjeli pa i vrtoglavicu. U usporedbi s grupom koja je ustala bez korištenja vježbi, navedene su vježbe puno pomogle kada je u pitanju sprečavanje snižavanje pritiska, a i olakšava simptome. 

Kako sebi pomoći

Naučnica Nadija Šeik (Nadia Sheikh) iz Kanade kazala je da pacijenti mogu utjecati u bilo kojem trenutku na to da simptome spriječe. Smatra se da je IOH posljedica “otvaranja” krvnih žila. Ove vježbe bi dakle mogle služiti kao kontrareakcija, a može se koristiti bilo koja od navedenih vježbi i istovremeno. 

Utječe na svakodnevicu

Danas se čini da u svijetu postoji oko 40 posto osoba koje pate od ovog problema i za njih ne postoji dostupan tretman. Do danas je najbolji savjet bio da se ustaje jako polako kako bi se posljedica spriječila. 

Iako se radi o relativno maloj studiji u koju su bile uključene samo žene, gore navedene vježbe bi mogle pomoći svakome i promijeniti statistiku. Možda ta vrsta vrtoglavice ne izgleda kao veliki problem, ali on može utjecati na svakodnevicu, a ponekad može uzrokovati i pad i gubitak svijesti te moguće ozlijede. 

- Siguran sam da je većina ljudi doživjela vrtoglavicu prilikom ustajanja, a kod nekih se to ponavlja i nekoliko puta u danu, što može biti zastrašujuće i negativno utjecati na kvalitetu svakodnevice - zaključuje Satiš Raj (Satish), kardiolog. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.