NAŠA TEMA

Je li vakcina protiv korone krivac za upalnu bolest mišićnog sloja srca

Povišen rizik nije zabilježen među ženama, djevojkama i starijim muškarcima, rekao je dr. Čaluk

Dr. Čaluk: Miokarditis se javlja kod mlađih muškaraca. Avaz

Piše: Z. Karić

18.2.2022

Rizik od miokarditisa, upalne bolesti mišićnog sloja srca, nakon imunizacije vakcinama protiv COVID-19 baziranim na mRNA tehnologiji izazvao je zabrinutost kad je opisan početkom 2021. godine. Međutim, prof. dr. sc. med. Jasmin Čaluk, internista kardiolog, kaže da se, kako se ta pojava počela studioznije pratiti, ispostavilo da su slučajevi miokarditisa nakon vakcinacije protiv koronavirusa obično blagi i samoograničavajući.


Mogući faktor

- Mehanizam nastanka miokarditisa povezanog s „Pfizerovom“ i „Moderninom“ vakcinom još nije jasan, ali jedan mogući faktor može biti povezan s osobinom miokarditisa koja je već na početku uočena. Miokarditis se javlja predominantno kod mlađih muškaraca, od 16 do otprilike 40 ili 50 godina životne dobi. Povišen rizik nije zabilježen među ženama, djevojkama i starijim muškarcima - govori dr. Čaluk.

Ta opservacija, dodaje dr. Čaluk, dovela je do pretpostavke da povišene koncentracije testosterona (muškog spolnog hormona) kod adolescentnih mladića i mladih muškaraca mogu nekako potaknuti neželjeni efekt vakcine, dok povišene koncentracije estrogena (ženskog spolnog hormona) kod djevojaka i žena istog dobnog raspona mogu biti kardioprotektivne (igrati zaštitnu ulogu).

- Većina slučajeva miokarditisa je dobroćudnog toka, što znači da pacijenti mogu biti hospitalizirani zbog boli u prsima, ali bez slabljenja ejekcijske frakcije (snage srčanog mišića). Tipičan slučaj ovakvog miokarditisa je blag i, praćenjem standardnih parametara, sam se oporavi relativno brzo. Općenito, rizik bilo kakvog oštećenja srca je daleko niži s vakcinom u odnosu na virusnu infekciju. Ovo je kazao Kuper Džunior (Cooper Jr.), ekspert za miokarditis i istraživač iz „Mayo“ klinike - navodi dr. Čaluk.


Naučni dokazi

Naučni dokazi govore da je miokarditis predominantan među mladim odraslim muškarcima i adolescentnim mladićima, naročito nakon druge doze. Rizik je povišen samo među imuniziranim osobama mlađim od 40 godina. U toj dobnoj grupi učestalost miokarditisa nakon vakcinacije je oko 10 slučajeva na milion imuniziranih „Pfizerom“ i oko 15 slučajeva na milion imuniziranih „Modernom“.


Uključeni spolni hormoni

Neki istraživači, govori dr. Čaluk, smatraju da je miokarditis kod muškaraca prisutniji više zbog prirode nastanka bilo koje forme miokarditisa općenito, nego zbog samih vakcina.

Muški spol je i prema ranijim studijama češće pogođen miokarditisom bilo koje vrste u odnosu na žene, a kako su u najvišem riziku muškarci dobi 16-19 godina, moguće je da su u mehanizam miokarditisa i inače uključeni spolni hormoni.

Treba sačekati konkretne naučne podatke

Rizik od razvoja miokarditisa zanemariv. Ilustracija

Vakcinacija protiv SARS-CoV-2 virusa nedavno je odobrena od američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC, engl. Centers for Disease Control and Prevention) i za djecu dobi 5-11 godina, i to “Pfizer-BioNTechovom” vakcinom.

- Dosadašnja iskustva sugeriraju da je imunizacija sigurna u ovoj dobnoj skupini i da je rizik od razvoja miokarditisa i drugih komplikacija zanemariv. U perspektivi se očekuje odobrenje i za djecu mlađu od pet godina, pa se postavlja pitanje treba li se brinuti zbog miokarditisa i kod njih. Eksperti kažu, najvjerovatnije ne - kazao je dr. Jasmin Čaluk.

Naš sagovornik dodaje da, ako je komplikacija vođena primarno spolnim hormonima, koncentracije tih hormona u krvi djece prije puberteta su znatno niže, a time je i daleko niži rizik od miokarditisa nego što je to kod mladića u dobnom rasponu 16-19 godina.

U pretpubertetske djece taj rizik je, vjerovatno, podjednak onome kod ženskih osoba.

- Ostaje da se vidi postoji li rizik od miokarditisa povezanog s vakcinama među djecom mlađom od 12 godina, ali čini se da ne postoji. Djeluje da je takav rizik povezan s pubertetom. Ipak, treba sačekati konkretne naučne podatke prije donošenja zaključaka - navodi dr. Čaluk.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.