ISTRAŽIVANJA

Kako spavanje može pomoći u mršavljenju

Kad bi se zdrave navike spavanja održale dugoročno, s vremenom bi one rezultirale klinički značajnim gubitkom težine

Zabilježen gubitak težine. Ilustracija

Z. K.

10.2.2022

Duže spavanje moglo bi postati jednostavan način za skidanje viška kilograma, pokazalo je novo istraživanje. Odspavate li noću sat ili dva duže, mogli biste ukloniti oko 270 kalorija iz ciklusa dnevne prehrane, što odgovara polovini manje table čokolade.

Tako biste u tri godine, terapijom spavanja mogli izgubiti na težini i do 11,7 kg, tvrde naučnici sa Univerziteta u Čikagu. Oni su, u sklopu svojih istraživanja željeli ustanoviti kakva je interakcija spavanja i pretilosti, zbog čega su proveli kliničko ispitivanje na 80 odraslih osoba.



Manji unos kalorija

Otkrili su da su mlade odrasle osobe s prekomjernom tjelesnom težinom, koje su u uobičajenim okolnostima noću spavale manje od 6,5 sati, nakon savjetovanja s ljekarima uspjele u prosjeku tokom noći produžiti san za sat i po. Cilj je bio poboljšati navike i higijenu sna.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Jama Internal Medicine, a pokazali su da je, zahvaljujući dodatnim satima spavanja kod većine ispitanika prosječan ukupni dnevni unos kalorija bio manji za 270, a kod nekih se radilo i o 500 kalorija manje.

Dr. Esra Tasali, iz Centra za higijenu sna Univerziteta u Čikagu, rekla je da svrha studije nije bila baviti se gubitkom težine.

- U dvosedmičnom istraživanju uspjeli smo dokazati smanjenje kalorijskog unosa u organizam i negativnu energetsku bilancu - kalorijski je unos manji od sagorjelih kalorija - rekla je dr. Tasali.


Količina hrane

Kad bi se zdrave navike spavanja, dodaje, održale dugoročno, s vremenom bi one rezultirale klinički značajnim gubitkom težine.

- Mnogi ljudi pokušavaju pronaći idealan način da smanje unos kalorija u organizam, a cilj im je smršavjeti. Mi smo dokazali da dužim spavanjem pojedinci dugoročno uspijevaju izgubiti znatan višak kilograma – ističe dr. Tasali.

U sklopu studije naučnici nisu ograničavali količinu hrane koju su ispitanici unosili u organizam. Umjesto toga, ispitanici su spavali u svojim domovima, a njihov se san pratio uz pomoć posebnih uređaja. Dr. Tasali je rekla da su prakticirali uobičajen način života bez ikakvih uputa o prehrani ili o tjelovježbi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.