NAŠA TEMA

Upalna bolest kože: Akne mogu negativno utjecati na mentalno zdravlje

Prvenstveno se smatraju bolešću adolescencije

Neadekvatne kreme mogu biti uzrok nastanka akni. Ilustracija

Piše: Z. Karić

10.2.2022

Acne vulgaris je multifaktorska i upalna bolest kože koja zahvata pilosebacealnu jedinicu. Pretežno zahvata lice, grudi, gornji dio leđa.


Trajni ožiljci

Karakteristične lezije su komedoni, papule, pustule, nodule, ciste i ožiljci. Iako pogađa sve starosne grupe, kaže dr. Emina Nuković, spec. dermatovenerologije, akne se prvenstveno smatraju bolešću adolescencije.

- Tokom posljednje decenije uočeno je da se sve više javljaju kod osoba starijih od 25 godina. Iako se podjednako često javljaju kod muškaraca i žena, teži oblik akni je prisutniji kod muškaraca. Neliječene akne mogu ostaviti trajne ožiljke. Osim toga, akne na fizički vidljivim mjestima mogu negativno utjecati na mentalno zdravlje osobe i značajno smanjiti socijalni život i samopouzdanje - govori dr. Nuković.


Nuković: Dugotrajan proces. Avaz

Povećano lučenje sebuma u koži, dodaje dr. Nuković, kombinira se s mrtvim ćelijama kože te se formiraju crno-bijeli čepovi koje nazivamo komedoni.

- Osim toga, faktori okoline, kao što su neadekvatne kreme nanesene na kožu, šminka i zagađenje zraka, uzrokuju začepljenje pora na koži. Kada se bakterije nasele u ovim začepljenim porama i započnu hemijsku reakciju, počinje proces upale i iz upaljene crvene kože nastaju natečeni prištići - dodaje naša sagovornica.


Klinička slika

Uzroci nastanka: genetska predispozicija, hormonske nepravilnosti, stresan život, začepljenje pora upotrebom neodgovarajućih krema i proizvoda za šminkanje, prekomjerno stvaranje sebuma na koži te zagađenje zraka, pušenje...

- Prije svega, pacijenta treba pregledati dermatolog i uzeti detaljnu kliničku anamnezu kako bi se ispitali uzroci. Najprikladnija opcija liječenja određuje se uzimajući u obzir težinu kliničke slike akni (blage, umjerene, teške) i zdravstveno stanje osobe. Liječenje akni je dugotrajan proces koji zahtijeva dobru saradnju pacijenta i ljekara, tako da je veoma važno da se osoba pridržava propisanih tretmana i kontinuiteta u liječenju.

Načini liječenja

Načini liječenja su: lokalni tretman, oralni tretmani lijekovima, laserska terapija, hemijski piling te medicinska njega kože. Osim toga, ističe dr. Nuković, liječenje akni je podržano kremama za čišćenje i hidrataciju odabranim prema tipu kože.

Preporučuje se usvajanje zdravih prehrambenih navika

Stiskanje akni se ne preporučuje, kaže dr. Emina Nuković, spec. dermatovenerologije, jer može uzrokovati širenje postojeće upale i povećati rizik od ožiljaka.

- Samo neke vrste akni se mogu drenirati pod nadzorom ljekara. Teške akne zacjeljuju ostavljajući ožiljke. Ožiljci od akni se mogu tretirati kremama za piling, hemijskim pilingom, dermapenom, radiofrekvencijom i laserskim aplikacijama - navodi dr. Nuković.


Savjetuje se konzumacija svježeg voća i povrća. Ilustracija

Najnovija istraživanja, dodaje naša sagovornica, upućuju na povezanost povećane proizvodnje lojnih žlijezda i prehrane. Naime, pokazalo se da je konzumacija proizvoda poput rafiniranih ugljikohidrata i obranog mlijeka povezana s nastankom akni.

- Pacijentima s aknama preporučuju se uravnotežena ishrana s niskim glikemijskim indeksom, izbjegavanje prerađene hrane, izbjegavanje rafiniranog šećera, mliječnih proizvoda (posebno obranog mlijeka), rafiniranih ulja te se savjetuje konzumacija svježeg voća i povrća, nemasnog mesa , ribe i morskih plodova - govori dr. Nuković.

Dakle, preporučuje se usvajanje zdravih prehrambenih navika i konzumacija veće količine vode kako bi se podržalo liječenje akni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.