RIJEČ STRUKE

Kod respiratornih infekcija topli napici imaju prioritet

Virusima i bakterijama pogoduje suha sluznica nosa i grla, pa ju je potrebno stalno vlažiti pijuckajući topao čaj s limunom ili đumbirom

Čaj je jedno od rješenja. Ilustracija

Piše: Inga Marković, nutricionistkinja

28.1.2022

Omikron soj koronavirusa više je zarazan od delta soja, a u akutnoj fazi bolesti ciljani organi su gornji dišni putevi. Klinička slika je u najvećem broju slučajeva blaža, a najčešći znaci zaraze su curenje iz nosa, glavobolja, umor, kihanje i grlobolja. U ovom slučaju nutritivna nadopuna treba da ima koncept mehanički smekšane kašaste polutečne dijete.


Pileća supa

Kao i kod svih respiratornih infekcija, topli napici imaju prioritet i tokom infekcije koronavirusom. Virusima i bakterijama pogoduje suha sluznica nosa i grla, pa ju je potrebno stalno vlažiti pijuckajući topao čaj s limunom ili đumbirom, uz dodatak meda. Zamjena za čajeve može biti i topla voda s medom i limunom.

Limun dodat u toplu tečnost smanjuje otečenost sluznice i ima antivirusno dejstvo. Sok od narandže s dodatkom limuna je također neophodan za ublažavanje simptoma, jer unosom samo jedne narandže osigurali smo organizmu 50 mg vitamina C.


Inga Marković, nutricionistkinja. Avaz

Pileća supa je idealan lijek protiv respiratornih virusa. Unoseći je, dolazi do povećanja temperature nosa i grla, čime se stvaraju uvjeti koje virusi ne podnose, a dolazi i do razrjeđivanja sluzi koja se nalazi u nosu, što nam omogućava da je lakše eliminiramo.


Zaustavljanje upale

Supa svojim sastavom inhibira leukocite poznate kao neutrofili, koji se u velikom broju oslobađaju pri virusnim infekcijama i svojom brojnošću dovode do začepljenja nosa, a njen proteinski sastav pomaže našim imunim ćelijama u borbi protiv virusa.

Ljute paprike, crni i bijeli luk te hren pomažu u oslobađanju pritiska i bolova u sinusima. Kapsaicin iz ljute paprike može deaktivirati receptore za bol kao i nervne receptore, što pridonosi zaustavljanju upalnog procesa.


Potrebno se odmarati

Kelj, bademi, pšenične klice i sjemenke suncokreta bogate su vitaminom E, koji se pokazao kao najdjelotvorniji u smirivanju upalnih procesa. Različito povrće neka bude prioritetni izbor, i to pripremljen kao pire i kaša, uz dodatak kuhanog mesa. Od voća iscijediti sokove, pa ćete potrebne sastojke lakše nadomjestiti. Osobe koje imaju respiratorne infekcije trebaju se odmarati i svoje aktivnosti svesti na minimum.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.