RIJEČ STRUKE

Kod respiratornih infekcija topli napici imaju prioritet

Virusima i bakterijama pogoduje suha sluznica nosa i grla, pa ju je potrebno stalno vlažiti pijuckajući topao čaj s limunom ili đumbirom

Piše: Inga Marković, nutricionistkinja

Čaj je jedno od rješenja

Foto: Ilustracija


Omikron soj koronavirusa više je zarazan od delta soja, a u akutnoj fazi bolesti ciljani organi su gornji dišni putevi. Klinička slika je u najvećem broju slučajeva blaža, a najčešći znaci zaraze su curenje iz nosa, glavobolja, umor, kihanje i grlobolja. U ovom slučaju nutritivna nadopuna treba da ima koncept mehanički smekšane kašaste polutečne dijete.

Pileća supa

Kao i kod svih respiratornih infekcija, topli napici imaju prioritet i tokom infekcije koronavirusom. Virusima i bakterijama pogoduje suha sluznica nosa i grla, pa ju je potrebno stalno vlažiti pijuckajući topao čaj s limunom ili đumbirom, uz dodatak meda. Zamjena za čajeve može biti i topla voda s medom i limunom.

Limun dodat u toplu tečnost smanjuje otečenost sluznice i ima antivirusno dejstvo. Sok od narandže s dodatkom limuna je također neophodan za ublažavanje simptoma, jer unosom samo jedne narandže osigurali smo organizmu 50 mg vitamina C.

  • Inga Marković, nutricionistkinja

    Inga Marković, nutricionistkinja

    Foto: Avaz


Pileća supa je idealan lijek protiv respiratornih virusa. Unoseći je, dolazi do povećanja temperature nosa i grla, čime se stvaraju uvjeti koje virusi ne podnose, a dolazi i do razrjeđivanja sluzi koja se nalazi u nosu, što nam omogućava da je lakše eliminiramo.

Zaustavljanje upale

Supa svojim sastavom inhibira leukocite poznate kao neutrofili, koji se u velikom broju oslobađaju pri virusnim infekcijama i svojom brojnošću dovode do začepljenja nosa, a njen proteinski sastav pomaže našim imunim ćelijama u borbi protiv virusa.

Ljute paprike, crni i bijeli luk te hren pomažu u oslobađanju pritiska i bolova u sinusima. Kapsaicin iz ljute paprike može deaktivirati receptore za bol kao i nervne receptore, što pridonosi zaustavljanju upalnog procesa.

Potrebno se odmarati

Kelj, bademi, pšenične klice i sjemenke suncokreta bogate su vitaminom E, koji se pokazao kao najdjelotvorniji u smirivanju upalnih procesa. Različito povrće neka bude prioritetni izbor, i to pripremljen kao pire i kaša, uz dodatak kuhanog mesa. Od voća iscijediti sokove, pa ćete potrebne sastojke lakše nadomjestiti. Osobe koje imaju respiratorne infekcije trebaju se odmarati i svoje aktivnosti svesti na minimum.

NA VRH

Podijeli članak na