SAVJETI

Kako izgubiti masnoće na području trbuha

Proteini mogu ubrzati metabolizam te vas čine sitijima duže vrijeme i tako drže apetit pod kontrolom

Z. K.

Unosite dovoljno proteina

Foto: Ilustracija


Previše masnoće na području stomaka se smatra iznimno opasnim za zdravlje srca, a čak su i mršave osobe u opasnosti od razvoja kardiovaskularnih bolesti ako na području trbuha imaju višak masnoće.

Puno vlakana

Prisutnost ove masti u organizmu povezana je s otpuštanjem proteina koji uzrokuju upale. Stručnjaci su naveli nekoliko savjeta kako sebi pomoći.

Unosite puno vlakana - Uz dovoljno vlakna nećete imati problema sa zatvorom. Ciljajte na namirnice kao što su narandže, gljive, leća, grah, kokice , lanene sjemenke, sjemenke sezama, maline, brokula i zelje. Čim unosite puno vlakna, morate unositi i puno vode.

Izbjegavajte namirnice koje sadrže transmasti - Ove masnoće su povezane s upalama, bolestima srca i nakupljanju masnoća na području trbuha.

U šestogodišnjoj studiji provedenoj nad majmunima se pokazalo da oni koji su konzumirali ovakve masnoće su dobili 33 posto više masnih naslaga na trbuhu od onih koji su jeli nezasićene masti.

Važni proteini

Unosite dovoljno proteina - Američka Akademija za nutricionizam ženama preporučuje prehranu sastavljenu od cjelovitih žitarica, mliječnih proizvoda, proteina, voća i povrća.

Proteine ćete naći u bjelanjcima, voću, orašastim plodovima, tamnom povrću i žitaricama od cjelovitog zrna. Proteini mogu ubrzati metabolizam, čine vas sitijima duže vrijeme te tako drže apetit pod kontrolom. 

Izbjegavajte stres

Stres može utjecati na nakupljanje masnoća na trbuhu jer potiče žlijezde na proizvodnju kortizola, poznatijeg kao hormona stresa.  Visoke razine kortizola jačaju apetit i povećavaju nakupljanje masnih naslaga na području trbuha. Što je najgore, žene koje već imaju ovaj problem često proizvode i višak kortizola kao odgovor na stres. 

Više o temi Stomak

KORISNO
Pobijedite probleme s varenjem

Više o:

Stomak Zdravlje Srce
NA VRH

Podijeli članak na