RIJEČ STRUKE

Šta je manipulacija i kako je prepoznati

Dlanovi nam se znoje, puls nam se ubrzava, zjenice se šire, šećer u krvi raste, tako naše tijelo reagira na opasnost

Oni igraju na vaše najjače emocije. Ilustracija

Piše: Dr. Slobodan Nogo, neuropsihijatar

6.1.2022

Ako mislite da se vama ne može manipulirati, dvaput se varate. Prvo, možete manipulirati bilo kim.


Obmanjujuće taktike

Drugo, to znači da ne znate ništa o manipulativnim tehnikama, ne znate kako ih prepoznati, pa ste stoga, vjerovatno, vrlo često izmanipulirani. Manipulatori su individualisti. Oni često misle da su pametniji i bolji od drugih te zbog toga imaju potrebu uzdizati sebe. Emocionalno, duhovno ili psihičko zavođenje najjače je oružje manipulatora. Oni igraju na vaše najjače emocije.

Manipulacija je vrsta društvene interakcije kojoj je cilj da se promijene percepcija i ponašanje drugih kroz prikrivene, obmanjujuće i nasilne taktike. Iako manipulacije mogu biti korisne, ali samo ako ste se s osobom unaprijed dogovorili o ovoj vrsti komunikacije, naprimjer, u psihoterapiji. Strogo govoreći, ovakav odnos se ne može nazvati manipulacijom jer koristi drugome.


Dr. Slobodan Nogo, neuropsihijatar. Avaz

Prava manipulacija podrazumijeva štetu: kada vam uzmu resurs dajući ništa ili skoro ništa zauzvrat, to je uvijek utjecaj, a ne interakcija. Manipulacije mogu biti svakodnevne, ili mogu biti profesionalne, poslane nam iz društvenih i političkih arena. Počnimo s malim manipulatorima - našim prijateljima i porodicom. Nažalost, takvi odnosi između voljenih nisu nimalo neuobičajeni.

Često čak ulaze u kulturu kao normalan način interakcije. Manipulacije su posebno česte među seksualnim odnosima i odnosima roditelja i djece. Generalno, svi ljudi na ovaj ili onaj način ponekad manipuliraju drugima, razlika je samo u stepenu štete koju nanose, a također i u učestalosti korištenja takvih tehnika.


Reakcija tijela

Program za prepoznavanje manipulacija po prirodi je svojstven svakom čovjeku, na manipulacije ne reagira samo naša psiha već i naše tijelo, samo ne znaju svi kako ispravno razumjeti ove signale. Dlanovi nam se znoje, puls nam se ubrzava, zjenice se šire, šećer u krvi raste. Tako naše tijelo reagira na opasnost, čitajući ljude koji su sposobni da vam nanesu štetu na neverbalnom nivou: gestikulacijom, mimikom i drugim mikroreakcijama.

Vrlo sposobne osobe

Manipulatori su vrlo sposobni, imaju suptilan osjećaj za drugu osobu i u stanju su tiho tražiti potrebne informacije kako bi sastavili psihološki portret. Nakon toga se lako prilagođavaju partneru, pokazujući samo ono što želite da vidite, čak i ako su ustvari sušta suprotnost.

 Kada sretnemo takve ljude, naše tijelo reagira naletom adrenalina, kao u slučaju opasnosti.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.