KORISNO

Ko je skloniji oštećenju očiju zbog UV zračenja

Oprez se savjetuje kod nekih lijekova protiv bolova i lijekova protiv akni, kao i kod antidepresiva

Oči plave, zelene, sive ili svijetlosmeđe sklonije oštećenju. Ilustracija

Z. K.

3.1.2022

Neki ljudi su skloniji oštećenju očiju zbog UV zračenja, a time i stvaranju snježne sljepoće. Ako imate svijetle oči, naprimjer, plave, zelene, sive ili svijetlosmeđe, nužno je temeljito zaštititi oči od sunca jer su ranjive slično kao svijetla koža. Ako ste operirali mrenu ili napravili lasersku dioptriju, vaše su oči možda osjetljivije na UV zrake, pa budite posebno oprezni kako biste ih pravilno zaštitili. Oprez se savjetuje i svima koji nose kontaktne leće.

Uzimanje određenih lijekova, također, može izazvati preosjetljivost na UV zračenje. Fotosenzibilni lijekovi su neki antibiotici, lijekovi za snižavanje visokog krvnog pritiska i lijekovi za odvajanje vode. Oprez se, također, savjetuje kod nekih lijekova protiv bolova i lijekova protiv akni, kao i kod antidepresiva koji sadrže amitriptilin.

Skijaške naočale pružaju izvrsnu zaštitu za skijanje, dok su sunčane naočale sa zakrivljenim staklom izvrstan izbor za ostale zimske sportove. Planinari u pravilu nose i posebnu bočnu zaštitu za oči, koja u potpunosti blokira UV zrake.

Svako intenzivno izlaganje UV zrakama može uzrokovati simptome snježne sljepoće ili fotokeratitis. Značajno odbijanje UV zraka uzrokuju i voda i pijesak, pa fotokeratitis može nastati i na moru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.