NAŠA TEMA

Šta je perioralni dermatitis i kako se liječi

U nekim slučajevima se povezuje s pretjeranom upotrebom kozmetike

Perioralni dermatitis, također, slabi prirodnu kožnu barijeru. Ilustracija

Piše: Z. Karić

27.12.2021

Perioralni dermatitis je stanje kože koje se manifestira u vidu osipa, bubuljica i crvenila lica. Uglavnom se razvija oko usta, ali može zahvatiti i druga područja ili cijelo lice, kaže dr. Emina Nuković, specijalista dermatovenerologije.


Klinička slika

- Uglavnom obolijevaju žene u dobi od 20 do 45 godina. Težina kliničke slike razlikuje se od osobe do osobe. Iako nije poznat tačan razlog nastanka, u nekim slučajevima se povezuje s pretjeranom upotrebom kozmetike i proizvoda za njegu ili proizvoda koji nisu prikladni tipu kože - kaže dr. Nuković.

U početku se manifestira u vidu sve većeg broja bubuljica na koži oko usta, zatim u nazolabijalnim pregibima ili na bradi. Zahvaćena područja mogu biti crvena i mogu se razviti čvorići zvani papule. Male gnojne bubuljice mogu se razviti u velike, ljuskave plakove kako bolest napreduje. Pacijenti se, također, često žale na svrbež i osjećaj zatezanja kože u upaljenom području.


Dr. Nuković: Odgovarajući lijekovi. Avaz

- Razvoj perioralnog dermatitisa je postepen i dugotrajan. Nekada, nakon nekoliko mjeseci, može doći do povlačenja simptoma bez odgovarajućeg liječenja. Međutim, crvenilo i osip oko usta mogu postati hronični, ponovo se pojavljivati s dugotrajnim simptomima ili ponavljajućim tokom bolesti. Perioralni dermatitis, također, slabi prirodnu kožnu barijeru, tako da, osim navedenih tegoba, može doći do mikrobne superinfekcije, koja se mora liječiti odgovarajućim lijekovima - navodi dr. Nuković.


Nekoliko faktora

Odabir najboljeg tretmana za perioralni dermatitis može ovisiti o nekoliko faktora.

U zavisnosti od ozbiljnosti kožnih lezija, antibiotici se ordiniraju oralno ili u obliku krema za lokalnu primjenu. Ne treba zaboraviti da je, osim mjera liječenja i prevencije, zdrava i uravnotežena prehrana veoma bitna za kožu. Treba jesti dosta povrća i voća, a izbjegavati visoko prerađenu hranu koja sadrži boje i konzervanse.


Šta može pogoršati stanje

Pravilno pranje kože i izbjegavanje faktora koji pogoršavaju tegobe od suštinskog su značaja za sve koji pate od ovog stanja. Korištenje određenih krema, pasta za zube ili kozmetike može pogoršati epizodu, pa bi bilo poželjno prekinuti korištenje ovih proizvoda. Stomatološki proizvodi, posebno paste protiv kamenca ili one koje sadrže fluor ili lauril sulfat, mogu uzrokovati ili pogoršati postojeće stanje. Kozmetiku, losione i kreme za sunčanje treba koristiti štedljivo ili nikako, a oni koji se koriste trebaju biti na bazi vode, a ne na bazi ulja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.