SAVJETI

Izbjegnite probleme koji se javljaju nakon spavanja

Naslonite se na zid i lagano podignite ruke iznad glave, a potom ih spustite, pritisak leđa o zid utjecat će na poravnanje kičme

Bol u leđima pobijedite jednostavnim vježbama. Ilustracija

Z. K.

21.12.2021

Ukoliko se često budite s bolom u leđima, vjerovatnoća je da ste izabrali pogrešan položaj za spavanje. Ipak, ako se u toku noći okrećete i nemirno spavate, onda vam pravilan položaj ne može mnogo pomoći.


Grudni koš

Međutim, na bol u leđima može se utjecati jednostavnim vježbama koje ćete raditi čim se probudite.

Zadnja loža - Kada provedete neko duže vrijeme u jednom položaju, a to se dešava tokom spavanja, mišići zadnje lože se zgrče i “povuku” cijeli skelet sa sobom. Zbog toga je najbolje dobro istezati se svakog jutra. Lezite na pod, savijte jednu nogu u koljenu, a drugu ispravite i povlačite je lagano ka grudnom košu.

”Ispeglana” kičma - Za ovu vježbu postoje dva načina izvođenja - na podu ili uz zid. Ukoliko ležite na podu, sklupčajte se tako što ćete zagrliti noge i tako sklupčani klatite se malo u lijevu malo u desnu stranu.

Druga verzija je stojeća - naslonite se na zid i lagano podignite ruke iznad glave, a potom ih spustite. Pritisak leđa o zid utjecat će na poravnanje kičme.


Bez bola

Prsti na nogama - Ukoliko imate problema sa leđima, ova za mnoge jednostavna vježba, da rukama dodirnete prste, za vas će biti teška, a možda i bolna, zbog čega morate biti posebno oprezni dok je budete izvodili. Idite postepeno, do granice prijatnosti. Vremenom ćete moći da dodirnete skroz prste, i istegnuti leđa bez bola.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.