RIJEČ STRUKE

Šta je mezoterapija i kako spriječiti gubitak vlasi

Nesanica je štetna navika koja narušava opći sklad organizma i okidač je mnogih bolesti

Osigurajte da vam kosa izgleda zdravo i sjajno. Ilustracija

Piše: Z. Karić

14.12.2021

Mezoterapija kose uključuje proces ubrizgavanja vitamina, antioksidansa, minerala i supstanci za regulaciju cirkulacije, neophodnih za zdrav rast i razvoj kose, direktno u vlasište mikroiglom.

- Proces ubrizgavanja se vrši u intervalima od približno 1 cm. Nakon toga, na vlasište se primjenjuje masaža - kazala je dr. Emina Nuković.

Kako biste spriječili opadanje kose i osigurali da kosa izgleda zdravo i sjajno, dodaje dr. Nuković, potrebno je izbjegavati neke navike, a neke steći.

- Pogrešne dijetetske prakse - Svaka dijeta koja nije pod kontrolom ljekara ili nutricioniste može poremetiti ravnotežu tijela. Trebalo bi preferirati dijetu baziranu na proteinima umjesto dijete bogate ugljikohidratima te da redovna prehrana postane navika.

- Navike u ishrani - Treba prestati jesti brzu hranu i umjesto toga birati voće s antioksidativnim svojstvima ili sušene orašaste plodove kao grickalice.


Dr. Nuković: Na vlasište se primjenjuje masaža. Avaz

- Poremećaj bioritma spavanja - Nesanica je štetna navika koja narušava opći sklad organizma i okidač je mnogih bolesti. Potrebno je spavanje pretvoriti u rutinsku naviku.

- Stresan život - Stres je stanje koje čini osnovu mnogih fizioloških i psihičkih problema koji narušavaju unutrašnju ravnotežu ljudi, baš kao i nesanica.

Držanje dalje od stresa bitan je faktor koji će pomoći da se uspostavlja zdrav i kvalitetan život.

- Nedostaci vitamina - Neki vitamini i minerali potrebni su za hranjenje kože i kose. Posebno je bitno unositi hranu koja sadrži cink, B12, bakar, folnu kiselinu u ishrani.

- Cigarete i alkohol - Pušenje i alkohol štete cijelom organizmu. Dakle, trebalo bi ih se kloniti.

- Njega kose - Svoju njegu kose trebate oblikovati prema savjetu svog specijaliste dermatologa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.