LJEKOVITO

Zdravstvene koristi boravka na planinama

Niža temperatura zahtijeva adaptaciju srca, krvnih sudova i dišnih organa

Mjesto za oporavak od svakodnevnog stresa. Ilustracija

Z. K.

9.12.2021

Za imunitet je posebno značajan utjecaj planinskog zraka, kao i sunca, pa čak je i vjetar na planini ljekovit. Boravak na planini tokom zimskih, ali i ljetnih dana donosi organizmu neophodan oporavak od svakodnevnih stresova i blagotvorno utječe na očuvanje zdravlja.

Na planinama je zrak suh i lakši za disanje, a veća količina ugljenmonoksida, koja je za organizam važna, zapravo vas tjera da udišete duboko i brzo. Dok osjećate kako vam taj čist zrak ulazi u pluća i pročišćava ih, istovremeno pomažete tijelu da izbaci otrove.

Niža temperatura na planini zahtijeva adaptaciju srca, krvnih sudova i dišnih organa, a pritom pojačava apetit. To je sasvim normalno, kažu stručnjaci, jer je veća potrošnja energije potrebna da bi se održala tjelesna temperatura i stekla snaga za bavljenje fizičkom aktivnošću.

Ako imate potrebu za namirnicama koje sadrže ugljikohidrate, ne suzdržavajte se, jer takva ishrana pomaže tijelu da se brže prilagodi. Studije pokazuju da osobe koje planinare na temperaturama od minus 5 do minus 10 stepeni troše gotovo 35 posto više kalorija nego oni koji idu na planinarenje kad je 10 stepeni iznad nule. Razlog tome nalazi se u činjenici da tijelo troši više energije da održava tijelo toplim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.