KORISNO

Prvi simptom da pluća nisu dobro

Najveći faktor koji uništava pluća je pušenje

Pluća su jedna od prvih linija obrane od štetnih utjecaja iz okoline. Ilustracija

Z. K.

13.12.2021

Zdrava su pluća organ koji je ključan da omogući ulazak dovoljne količine kisika u krvotok te da se istovremeno izbaci nusprodukt metabolizma stanica ugljendioksida. Tako da su pluća jedna od prvih linija obrane od štetnih utjecaja iz okoline.


Pojava kašlja

Ono što je važno reći jest to da zdrava pluća imaju veliku rezervu u osiguranju dovoljne količine kisika za organizam.

Obično je simptom da pluća nisu u dobrom stanju osjećaj nedostatka zraka. Zaduha se u početnim stadijima oštećenja pluća javlja pri naporu, nekada i minimalnom, kao što je uspinjanje na prvi sprat ili ponekad čak i govor. U stadijima kada su pluća iznimno oštećena zaduha se javlja čak i u mirovanju. Ostali simptomi mogu biti kašalj i zvižduci u plućima.

Ono što je zanimljivo, pušači koji kašlju smatraju da je to normalno stanje za pušače. Međutim, kašalj nije zdravo stanje te osobe koje kašlju duže od mjesec bez prestanka trebale bi se javiti ljekaru radi daljnje obrade.

Najveći faktor koji uništava pluća je pušenje, odnosno udisanje cigaretnog dima. Samo udisanje cigaretnog dima stvara u plućima hroničnu upalu, što može dovesti do razvoja hronične opstruktivne plućne bolesti. Također, cigaretni dim sadrži više od 3.000 kancerogenih tvari.


Rizični faktor

Naime, pušenje cigareta najveći je rizični faktor i za razvoj karcinoma pluća. Devedeset posto bolesnika s hroničnom opstruktivnom plućnom bolesti i oko 85 posto bolesnika s karcinomom pluća su pušači ili bivši pušači. Također, onečišćenje okoliša i zraka koji udišemo važan je faktor koji doprinosi povećanom riziku za oštećenje pluća.

Hronična upala

Alergije, a više hronična opstruktivna plućna bolest može oštetiti pluća sa stalno prisutnom upalom. Hronična upala dovodi do stalne aktivacije upalnih stanica: limfocita, neutrofila, makrofaga i brojnih ostalih upalnih stanica koje, kada su aktivirane, mogu oštetiti pluća.

Oštećena pluća imaju tkivo s ožiljcima koje je nefunkcionalno te se tako može smanjiti normalno funkcioniranje pluća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.