RIJEČ STRUKE

Šta dovodi do crvenila i peckanja na licu

U teškim slučajevima sistemsko liječenje se primjenjuje samostalno ili zajedno s lokalnim lijekovima

Piše: Dr. Emina Nuković, spec. dermatovenerologije

Moguće ju je liječenjem držati pod kontrolom

Foto: Ilustracija


Rozacea je hronična kožna bolest koja zahvata srednji dio lica kao što su nos, brada, čelo i obrazi. Počinje epizodama crvenila i peckanja, a zatim uzrokuje trajno crvenilo, proširenje kapilara, edem kože, uz povremeno pojavljivanje akni. Tačan uzrok rozacee nije u potpunosti istražen.

Liječenje problema

S obzirom na to da je porodična anamneza pozitivna u 30-40 posto slučajeva, među faktorima se navodi genetska predispozicija, mada još nema jasnih dokaza za genetski prijenos. Dakle, mišljenje je da je riječ o konstitucionalnoj bolesti malih krvnih žila, što je potaknuto različitim faktorima.

Od infektivnih uzroka najviše se dovodi u vezu s bakterijom Helicobacter pylori, koja izaziva želučane tegobe, te s grinjom Demodex folliculorum, koja se nalazi na licu.

Među faktorima okoline koji igraju ulogu u nastanku ili pogoršanju lezija rozacee navode se izloženost ultraljubičastom svjetlu i promjene vremenskih prilika.

  • Dr. Emina Nuković, spec. dermatovenerologije

    Dr. Emina Nuković, spec. dermatovenerologije

    Foto: Avaz


Povremene epizode peckanja i crvenila mogu biti i pod utjecajem promjena raspoloženja i psihičkog stresa pacijenta. Uočeno je pogoršanje kliničke manifestacije i tokom sistemskih stanja kao što su trudnoća, menopauza, PMS te i nakon konzumiranja vrlo začinjene hrane, kafe, alkohola, čokolade.

Iako je rozaceu teško izliječiti u potpunosti, moguće ju je liječenjem držati pod kontrolom.

Laserski tretmani

Kreme i gelovi se uglavnom koriste u blagim slučajevima. Najčešće se koriste metronidazol, azelaična kiselina i natrijum sulfacetamid. Ostali lijekovi su tretinoin, benzoil peroksid, eritromicin, klindamicin, tetraciklin, 5 posto permetrin krema, takrolimus i pimekrolimus.

U teškim slučajevima sistemsko liječenje se primjenjuje samostalno ili zajedno s lokalnim lijekovima.

Najpoželjniji sistemski agensi su sistemski antibiotici i izotretinoin, proizvod sintetskog vitamina A. Različiti laserski tretmani i sistemi intenzivnog pulsiranja (IPL) mogu biti efikasni, posebno u tretmanu crvenila lica i proširenja kapilara, a tu je i hirurško liječenje.

Opće mjere opreza

Najvažnije je držati se podalje od faktora koji povećavaju kliničke simptome. Budući da se UV zrake dovode u direktnu vezu s nastankom ove dermatoze, trebalo bi voditi računa o zaštiti od sunca tokom cijelog života. Naime, osim odgovarajuće kreme za sunčanje, također bi trebalo nositi šešir i naočale za zaštitu od sunca, nositi odgovarajuću odjeću i izbjegavati najjače sunce.

Više o temi Emina Nuković

NAŠA TEMA
Značaj samopregleda i pregleda kože
NA VRH

Podijeli članak na