RIJEČ STRUKE

Simptomi OKP-a: Javljaju se opsesivne misli koje izazivaju anksioznost

Može se manifestirati u obliku patološkog gomilanja, hipohondrije ili straha od nanošenja štete nekome

Piše: Dr. Slobodan Nogo, neuropsihijatar

Život oboljelih nije lak

Foto: Ilustracija


Opsesivne misli, iracionalni strahovi, čudni rituali u određenoj mjeri, to je karakteristično za mnoge od nas. Kako znati je li ovo izvan okvira zdravog ponašanja i je li vrijeme da potražite stručnu pomoć? Život s opsesivno-kompulsivnim poremećajem (OKP) nije lak. Kod ove bolesti javljaju se opsesivne misli koje izazivaju tešku anksioznost. Kako bi ublažila anksioznost, osoba s OKP-om često je prisiljena izvoditi određene rituale.

Uništava život

OKP je klasificiran kao anksiozni poremećaj u klasifikaciji mentalnih bolesti, a skoro svi su upoznati s anksioznošću. Ali to ne znači da svaka zdrava osoba razumije šta oboljeli od OKP-a moraju iskusiti. Glavobolje su, također, svima poznate, ali to ne znači da svi znamo kako se osjećaju oboljeli od migrene. Simptomi OKP-a mogu ometati sposobnost osobe da radi, živi i gradi odnose s drugima.

  • Dr. Slobodan Nogo, neuropsihijatar

    Dr. Slobodan Nogo, neuropsihijatar

    Foto: Avaz


Mozak je dizajniran tako da nas uvijek upozorava na opasnosti koje prijete opstanku. Ali kod ljudi s OKP-om ovaj moždani sistem ne radi kako treba. Kao rezultat toga, često su preplavljeni pravim cunamijem neugodnih iskustava i nisu u stanju da se fokusiraju na bilo šta drugo.

Poseban strah

OKP nije povezan ni s jednim posebnim strahom. Neke opsesije su dobro poznate, naprimjer, pacijenti mogu stalno prati ruke ili provjeravati je li štednjak uključen. Ali OKP se, također, može manifestirati u obliku patološkog gomilanja, hipohondrije ili straha od nanošenja štete nekome.

Više o temi Slobodan Nogo

RIJEČ STRUKE
Kako pobijediti jesenju depresiju
NA VRH

Podijeli članak na