RIJEČ STRUKE

Simptomi OKP-a: Javljaju se opsesivne misli koje izazivaju anksioznost

Može se manifestirati u obliku patološkog gomilanja, hipohondrije ili straha od nanošenja štete nekome

Život oboljelih nije lak. Ilustracija

Piše: Dr. Slobodan Nogo, neuropsihijatar

2.12.2021

Opsesivne misli, iracionalni strahovi, čudni rituali u određenoj mjeri, to je karakteristično za mnoge od nas. Kako znati je li ovo izvan okvira zdravog ponašanja i je li vrijeme da potražite stručnu pomoć? Život s opsesivno-kompulsivnim poremećajem (OKP) nije lak. Kod ove bolesti javljaju se opsesivne misli koje izazivaju tešku anksioznost. Kako bi ublažila anksioznost, osoba s OKP-om često je prisiljena izvoditi određene rituale.


Uništava život

OKP je klasificiran kao anksiozni poremećaj u klasifikaciji mentalnih bolesti, a skoro svi su upoznati s anksioznošću. Ali to ne znači da svaka zdrava osoba razumije šta oboljeli od OKP-a moraju iskusiti. Glavobolje su, također, svima poznate, ali to ne znači da svi znamo kako se osjećaju oboljeli od migrene. Simptomi OKP-a mogu ometati sposobnost osobe da radi, živi i gradi odnose s drugima.



Dr. Slobodan Nogo, neuropsihijatar. Avaz

Mozak je dizajniran tako da nas uvijek upozorava na opasnosti koje prijete opstanku. Ali kod ljudi s OKP-om ovaj moždani sistem ne radi kako treba. Kao rezultat toga, često su preplavljeni pravim cunamijem neugodnih iskustava i nisu u stanju da se fokusiraju na bilo šta drugo.

Poseban strah

OKP nije povezan ni s jednim posebnim strahom. Neke opsesije su dobro poznate, naprimjer, pacijenti mogu stalno prati ruke ili provjeravati je li štednjak uključen. Ali OKP se, također, može manifestirati u obliku patološkog gomilanja, hipohondrije ili straha od nanošenja štete nekome.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.