KORISNO

Namirnice na koje reagira i koža

Svako zadovoljstvo u umjerenim količinama ne može naštetiti organizmu

Svako zadovoljstvo u umjerenim količinama ne može naštetiti organizmu. Ilustracija

Z. K.

2.12.2021

Odgovarajuća njega kože je od iznimnog značenja. Za svaki tip kože postoji njega odgovarajućim kozmetičkim preparatima. Kod suhe kože postoji deficit lipida u površinskom sloju te su potrebni masniji preparati koji nadoknađuju taj deficit i ostavljaju površinski zaštitni film na koži.



Potreban piling

Kod masne kože imamo povećanu aktivnost žlijezda lojnica te su potrebni preparati koji reguliraju njihovu aktivnost, a istovremeno hidriraju kožu. Kod normalne kože i uz izbalansirane funkcije, potrebna je dnevna hidratacija.

Kožu treba prati nježnim gelovima ili otopinama kako ne bi nastala iritacija ili pojačano isušivanje kože, a povremeno je potreban piling (mehanički ili hemijski) kako bi se površinski sloj očistio od mrtvih zaostalih stanica i vanjskih nečistoća.

Svako zadovoljstvo u umjerenim količinama ne može naštetiti organizmu. Ipak postoje neke kožne bolesti i stanja kože koje pojačano reagiraju na vanjske faktore.

Masnija ili koža sklona aknama reagira pogoršanjem na mlijeko i mliječne proizvode te na proizvode koje imaju visoki glikemijski indeks.


Ljuto i začinjeno

Koža sklona crvenilu pojačano reagira na ljutu i začinjenu hranu. Alkohol pojačano dehidrira kožu, dok je pušenje, osim brojnih posljedica koje nosi, i uzrok prijevremenog starenja.

Tjelovježba povoljno djeluje na kožu, primarno zato što se poboljšava cirkulacija, ali je potrebna posebna njega tokom vježbanja upotreba čistih ručnika, redovno umivanje i tuširanje te izbjegavanje kozmetike koja začepljuje pore.

Koje su posljedice

Neodgovarajuća kozmetika za određeni tip kože može pogoršati određene simptome. Masniji i uljni preparati kod kože skloni  aknama, naprimjer, dodatno začepljuju pore i pogoršavaju akne. Alkohol u kozmetici u većim koncentracijama isušuje kožu i uzrokuje iritacije.

Česti piling te mehaničko čišćenje lica kad nije indicirano može uzrokovati pogoršanja te nerijetko nastanak fleka i sitnih ožiljaka.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.