RIJEČ STRUKE

Značaj zaštite i njege kože u zimskim mjesecima

Kako bismo smanjili negativan učinak hladnog zraka na krvne žile, treba poduzeti mjere zaštite od hladnoće

Zbog smanjene zaštitne funkcije koža postaje osjetljiva. Ilustracija

Piše: Dr. Emina Nuković, spec. dermatovenerologije

27.11.2021

Koža, kao najveći ljudski organ, ujedno je i najviše u kontaktu s vanjskim okruženjem, a samim tim i pod najvećim utjecajem vanjskih faktora. Iz tog razloga, sezonske promjene direktno utječu na promjene fizičkog stanja kože.



Početak ekcema

U ovim danima, kada je vrijeme sve hladnije, tijelo smanjuje cirkulaciju krvi, znojne i lojne žlijezde počinju raditi sporije. Kada se cirkulacija uspori, koži postaje teže dobiti vlagu i hranjive tvari koje su joj potrebne da održava hidrolipidnu barijeru.

Zbog smanjene zaštitne funkcije koža postaje osjetljiva i nesposobna da se zaštiti od vanjskih faktora, tako da se mogu javiti različita oboljenja na koži.

Ako se na koži pojave simptomi kao što su suhoća, perutanje, crvenilo, pucanje, to može biti početak ekcema, a u tom slučaju dobro bi bilo posjetiti dermatologa.


Dr. Emina Nuković, spec. dermatovenerologije. Avaz

Ekcem, kao najčešća od ovih bolesti, uglavnom je lokalizirana u područjima koja su izloženija vanjskim utjecajima (lice, vrat, šake, ruke), a tegobe se povećavaju u zimskim mjesecima.

Hladan i suh zrak utječu i na krvne sudove kože. Posebno kod predisponiranih osoba može doći do suženja kapilara u srednjem i donjem dijelu kože, a što je posebno vidljivo u hladnim sredinama i kod osoba koje često borave napolju. Suženje krvnih žila otežava cirkulaciju, uzrokuje nakupljanje krvi u koži i stvara ljubičasti izgled koji se naziva cijanoza, a što je često praćeno hladnoćom, jezom i otjecanjem ruku.



Važnost ishrane

Kako bismo smanjili negativan učinak hladnog zraka na naše krvne žile, trebamo poduzeti mjere zaštite od hladnoće (šalovi, kape, rukavice), izbjegavati pušenje i pojačati fizičku aktivnost. Bitan faktor koji uzrokuje porast kožnih oboljenja tokom zime je smanjenje sunčeve svjetlosti. Zbog svega gore navedenog ishrana i zaštita kože u zimskim mjesecima postaju posebno važne.

Uraditi piling

Posebno bitan faktor u njezi kože zimi su kreme s hidratantnim i zaštitnim svojstvima, a posebno one koje sadrže vazelin, glicerin, lanolin, mineralna ulja, ceramide, ureu, a koji pomažu koži u zadržavanju prirodne vlažnosti, sprečavaju isušenost i pomažu u regeneriranju ispucalih dijelova kože. Osobe koje su osjetljive na sunčeve zrake trebaju i zaštitu od ultraljubičastih zraka, jednako kao i ljeti. Za čišćenje kože treba izbjegavati sapun i sredstva koja sadrže alkohol. Poželjno je povremeno uraditi piling kože, kako u kućnim okolnostima tako i hemijski piling kod dermatologa koji se i preporučuje u zimskim mjesecima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.