KORISNO

Nekoliko načina da ubrzate metabolizam

Jednostavni dnevni „zadaci” poput šetanja, penjanja uz stepenice zahtijevaju od vašeg tijela da bude aktivnije i tako sagorijeva više kalorija

Sagorijevate mnogo više kalorija kada trenirate, nego kad sjedite. Ilustracija

Z. K.

25.11.2021

Kada je riječ o mršavljenju ili održavanju trenutne tjelesne težine, metabolizam u velikoj mjeri može da utječe na rezultate.


Opća pravila

Faktori koji utječu na metabolizam su brojni, a među njima su godine, spol, struktura tijela i njegova temperatura, visina, unos kofeina, hormoni, trudnoća, i naravno, unos hrane i nivo fizičke aktivnosti. Iako je metabolizam svakog pojedinca specifičan, mogu se izdvojiti određena opća pravila kako da ubrzate svoj metabolizam za mršavljenje i održavanje težine.

Vježbajte - Sagorijevate mnogo više kalorija kada trenirate, nego kada sjedite. Čak i lagana aktivnost ubrzava vaš metabolizam. Jači i intenzivniji treninzi, naravno, sagorijevaju više kalorija.

Povećajte svoje dnevno kretanje - Nemate vremena da vježbate? Krećite se više tokom dana. Jednostavni dnevni „zadaci” poput šetanja, penjanja uz stepenice, rada u bašti ili dvorištu, pa i u kući, zahtijevaju od vašeg tijela da bude aktivnije i tako sagorijeva više kalorija.


Broj kalorija

Izgradite mišiće - Možete poboljšati sastav svog tijela kako biste sagorjeli još veći broj kalorija. Uradite trening s vježbama za snagu kako biste izgradili mišiće, i možete sagorijevati mišiće tokom cijelog dana, čak i kada se vaše tijelo odmara.

Jedite odgovarajući broj kalorija - Ako unosite previše kalorija, naravno, možete se ugojiti. A ako jedete nedovoljno kalorija, to može učiniti da se metabolizam uspori. Osigurate sebi dovoljan broj kalorija kako biste održali zdrav metabolizam, i ne izbacujte nijednu grupu namirnica iz svoje ishrane, jer to može samo da vam šteti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.