VAŽNO

Koji su znaci dehidracije

U popodnevnim satima, kada najčešće opada nivo energije, može se javiti pojačana želja za slatkišima

Z. K.

Preporučeni dnevni unos vode je od šest do osam čaša

Foto: Ilustracija


Osim za zdravlje, voda je izuzetno važna za njegu i ljepotu kože. Preporučeni dnevni unos vode je od šest do osam čaša, a ukoliko se to pravilo ne ispoštuje, mogu se pojaviti neželjeni simptomi.

Želja za slatkišima - U popodnevnim satima, kada najčešće opada nivo energije, može se javiti pojačana želja za slatkišima. Još jedan uzrok tome može biti nedovoljan unos vode, jer se tada jetra muči s pretvaranjem glikogena u glukozu, odnosno šećer, za krvotok.

Umor i pospanost - Ukoliko vas uhvati popodnevna pospanost, kako biste se razbudili, potrebno je da, uz šoljicu kafe, uzmete i čašu vode, jer je osjećaj umora jedan od znakova dehidracije.

Izražena glad i nakon jela - Ako osjećate glad i nakon jela, krivac za to može biti dehidriranost. Nedovoljnu, pa čak i umjerenu dehidraciju tijelo često pogrešno tumači kao glad, zbog čega žudimo za još kojim zalogajem.

Suha usta - Ovo je jedan od glavnih znakova dehidracije, zbog čega je veoma važno piti preporučenu količinu vode.

Glavobolje različitog intenziteta - Glavobolje koje nastaju zbog dehidracije mogu biti različitog intenziteta, od tupe i blage do one iscrpljujuće. Ovakav bol prouzrokovat će privremeno smanjenje obima mozga usljed gubitka tečnosti. Tada se mozak lagano povuče od lobanje, što izaziva nelagodan osjećaj bola.

Više o temi Dehidracija

SAVJETI
Kako provjeriti jeste li dehidrirali
NA VRH

Podijeli članak na