RIJEČ STRUKE

Ako ne liječite puknuće rotatorne manšete možete izgubiti sposobnost pokretanja ramena

To je česta povreda, posebno u sportovima poput bejzbola ili tenisa, ili u poslovima poput farbanja ili čišćenja prozora

Morat ćete odmoriti rame dok se oporavljate. Ilustracija

Piše: Dr. Edin Buljugić

19.11.2021

Pucanje rotatorne manšete je rascjep u grupi od četiri mišića i tetiva koji stabiliziraju vaš rameni zglob i omogućuju vam da podignete i rotirate ruke (vaša rotatorna manšeta). Postoje dvije vrste kidanja rotatorne manšete. Djelimično pucanje je kada je jedan od mišića koji formiraju rotatornu manšetu pohaban ili oštećen. Druga je potpuna ruptura. Ona koja ide skroz kroz tetivu ili povlači tetivu s kosti.

Česta povreda

To je česta povreda, posebno u sportovima poput bejzbola ili tenisa, ili u poslovima poput farbanja ili čišćenja prozora. Možete pokidati svoju rotatornu manšetu na dva načina: ozlijedivši rame ili istrošivši svoje tetive tokom vremena.


Dr. Edin Buljugić. Avaz

Ovo su slučajevi kada možete osjetiti simptome pucanja rotatorne manšete: imate problema s podizanjem ruke, osjetite bol kada pomičete ruku na određene načine ili ležite na njoj, imate slabost u ramenu, ne možete podizati stvari kao što inače radite, čujete škljocanje ili pucanje kada pomičete ruku.


Nekoliko tretmana

Da biste saznali imate li pokidanu rotatornu manšetu, vaš ljekar će početi s historijom povrede i fizičkim pregledom ramena. Tokom pregleda će provjeriti vaš obim pokreta i snagu mišića. Također će vidjeti od kojih pokreta vas boli rame.

Ako ne liječite puknuće rotatorne manšete, možete osjetiti slabost ili biste mogli trajno izgubiti sposobnost pokretanja ramena. Vaš rameni zglob se, također, može pogoršati. Morat ćete odmoriti rame dok se oporavljate, ali, ako ga držite mirno predugo, vaše vezivno tkivo može se zgusnuti i zategnuti. Ovo se zove smrznuto rame.

Vaš ljekar će, vjerovatno, početi s kombinacijom nekoliko tretmana, uključujući fizikalnu terapiju za jačanje mišića ramena, lijekove poput acetaminofena i protuupalnih lijekova koji pomažu kod bolova i otoka, injekcije steroida u vaš rameni zglob, koje mogu privremeno ublažiti bol.

Naučite umanjiti bol

Fizioterapeut će vam pomoći da vratite svoj obim pokreta, naučite vježbe za jačanje mišića ramena, poboljšate način na koji sjedite i stojite (svoje držanje) kako biste smanjili bol, pronađete način za spavanje koji ne vrijeđa vaše rame, naučite sigurno nositi predmete i koristite led ili toplotu da ublažite bol. Fizikalna terapija vam, također, može pomoći da se oporavite nakon operacije rotatorne manšete. Tako ćete poboljšati snagu i kretanje i vratiti se normalnom životu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.