SAVJETI

Riješite se gorućeg osjećaja u grudima i grlu

Čajevi od kamilice ili nane poznati su po umirujućem dejstvu na cijeli organizam

Z. K.

Pojedini prirodni lijekovi mogu da budu od koristi

Foto: Ilustracija


Žgaravica se može opisati kao gorući osjećaj u grudima i grlu.

Prva pomoć

Nastaje kada se želudačna kiselina iz stomaka vrati u jednjak i stvara osjećaj peckanja u grudima, odnosno kiselosti u ustima. Sama po sebi, žgaravica nije opasna, ali ukoliko se često ponavlja može da bude jako neprijatna. Pojedini prirodni lijekovi mogu da budu od koristi i da posluže kao “prva pomoć”.

Soda bikarbona je baza koja neutralizira želučanu kiselinu. Pokazala se ljekovitom na mnogim poljima i predstavlja prirodni lijek za mnoge probleme, naročito kada se radi o varenju hrane. Žvakaća guma može da bude efikasna jer stimulira proizvodnju pljuvačke i ubrzava ispiranje viška kiseline. Nije prirodan lijek, ali je lako dostupno i efikasno rješenje.

Bademi i lješnjaci se često preporučuju kod problema sa žgaravicom. Oni ne treba da zamjene obrok, već je dovoljno da pojedete od tri do četiri badema svakog put kada osjetite tegobe.

Manjak kiseline

Čajevi od kamilice ili nane poznati su po umirujućem dejstvu na cijeli organizam pa samim tim i na organe za varenje.

Ukoliko vam ništa od ovog ne pomogne, postoji mogućnost da je riječ o manjku želučane kiseline. Naime, kada vašem tijelu nedostaje kiselina, tijelo dobiva signal da može da opusti “želučani poklopac”. Dodatna kiselina u tom slučaju može da riješi problem i pomogne da se taj mišić stegne.

Više o temi Žgaravica

TRUDNOĆA
Kad počinju muke sa žgaravicom
NA VRH

Podijeli članak na