NAŠA TEMA

Kako ublažiti bolove u koljenu

Ako trebate smršaviti nekoliko kilograma, postavite cilj da izgubite samo pet posto trenutne težine u sljedećih nekoliko mjeseci

Nosite obuću s dobrim gaznim slojem. Ilustracija

Piše: Z. Karić

15.11.2021

Bol u koljenu uobičajena je pojava koja pogađa ljude svih dobnih grupa.


Nemojte pretjerivati

Može biti posljedica povrede, poput napuknutog ligamenta ili oštećene hrskavice, medicinskih stanja, uključujući artritis, giht, infekcije ili višak kilograma, istakao je dr. Edin Buljugić, fizijatar. Mnoge vrste slabijih bolova u koljenu mogu se liječiti kod kuće.

- Vježba gradi jake mišiće oko zglobova, što pomaže u sprečavanju povreda. Kad koljeno dovoljno odmorite, vratite se vježbanju. Vježbe u vodi niskog intenziteta ili tai chi dobre su opcije. Ali nemojte pretjerivati jer riskirate da povećate bol - kaže dr. Buljugić.

On savjetuje da se nosi obuća s dobrim gaznim slojem kako bi se smanjio rizik od klizanja. Odaberite one s niskim potpeticama, s mekim, gumenim potplatima. Držite hodnike i stepenice u svom domu dobro osvijetljenim, a podove čistim od stvari o koje biste se mogli saplesti.


Dr. Buljugić: Rizik od klizanja. Avaz

- Ako se osjećate nestabilno, koristite nešto da vas stabilizira dok se krećete. Odaberite čvrst, snažan i lagan štap s gumenim vrhom i ručkom za lako hvatanje. Držite ga pod uglom od 45 stepeni kako biste bili sigurni da je prava visina - dodaje dr. Buljugić.

Višak kilograma, ističe naš sagovornik, dodatno opterećuje koljena i povećava rizik od bolnog artritisa i povreda. Ali čak i umjeren gubitak težine može ga poboljšati. Ako trebate smršaviti nekoliko kilograma, postavite cilj da izgubite samo 5 posto trenutne težine u sljedećih nekoliko mjeseci.


Lagani potezi

- Mišići oko koljena mogu se stegnuti, što može dovesti do bolnih povreda. Svakodnevno istezanje može to spriječiti, ali i bol u mišićima. Pitajte svog ljekara ili fizioterapeuta za lagane poteze koji će vam pomoći da se podignete prije hodanja ili bilo koje druge aktivnosti - navodi dr. Buljugić.

Dobri tretmani

Ako bol u koljenu bukne, dodaje dr. Buljugić, pokušajte s toplim ili hladnim tretmanima.

- Vlažna toplina je bolja za ublažavanje boli nego suha. Potopite krpu u toplu kupku ili je stavite u mikrovalnu. Da biste ublažili otečeno koljeno, pritisnite vrećicu smrznutog povrća umotanu u ručnik uz zglob. Također, primjena fizikalne terapije je veoma korisna alternativa za probleme s koljenom - kaže dr. Buljugić.

Nemojte ni previše hodati ni previše sjediti

Bol u koljenu može izazvati pogrešan položaj tokom spavanja. Prema riječima dr. Edina Buljugića, trebate isprobati različite položaje i staviti jastuk između koljena ako spavate na boku. Ipak, nemojte držati savijeno koljeno na jastuku, to može otežati savijanje noge sljedećeg dana.

- Da biste olakšali bol u koljenu, poduprite bolno, slabo koljeno podupiračem, rukavom ili trakom. Zamolite fizioterapeuta da vam stavi jedan podupirač ili vam zalijepi koljeno. Jednostavan rukav koji pristaje preko koljena može ponuditi i kratkotrajno ublažavanje bolova - govori dr. Buljugić.

Upozorava da pazite i ne istrošite koljena. Kaže da ćete možda osjetiti bol u koljenu jer preopterećujete zglobove. Pokreti koje radite iznova i iznova, poput svakodnevnog penjanja i silaska niza stepenice, mogu vas proturiti i istrošiti koljena. Ali nemojte ni sjediti dugo. To stvara dodatni pritisak između koljena i kosti noge koji može uzrokovati bol. Ako vam ništa ne pomaže da ublažite bol u koljenu, vrijeme je da razgovarate sa svojim ljekarom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.