KORISNO

Sačuvajte zdravlje „čarobnim napitkom“

Osigurava da tijelo proizvodi manje kortizola, poznatog kao hormon stresa

Z. K.

Banana i cimet imaju mnoge zdravstvene prednosti

Foto: Ilustracija


Loš san nije samo nevjerovatno frustrirajući, već ima utjecaj i na svakodnevni život i može utjecati na zdravlje. Zbog toga se možda nećete moći koncentrirati, a vaše raspoloženje obično nije najbolje. Posežete li za tabletama za spavanje da biste se dobro naspavali? 

Šteta, jer ćete uz čaj od banane i cimeta zadrijemati prije nego što to i mislite. Dobre vijesti su da ga možete lako napraviti i sami.

Banane sadrže aminokiselinu triptofan. To uzrokuje proizvodnju hemijskog serotonina u mozgu. Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi, serotonin ima smirujući efekt i poboljšava san. Dakle, jedenje banane prije spavanja poboljšat će vaš san. Ali jeste li znali da bananu možete popiti i u šolji čaja?

Širom svijeta čaj s bananom i cimetom koristi se kao „noćna kapa“. Banana i cimet imaju mnoge zdravstvene prednosti, pa stoga napravite piće za poboljšanje kvaliteta sna. Cimet potiče zdravu probavu i cirkulaciju. Osim toga, banana osigurava da vaše tijelo proizvodi manje kortizola, poznatog i kao hormon stresa, a visok sadržaj triptofana osigurava povećanje proizvodnje serotonina u vašem tijelu tako da noću zaspite.

Više o temi Banana

VAŠA KUHARICA
Cheesecake s bananom za desert
VAŠA KUHARICA
Sendvič s kikiriki maslacom i bananama

Više o:

Banana Zdravlje Čaj
NA VRH

Podijeli članak na