NAŠA TEMA

Stručnjaci upozoravaju na štetnost konzumiranja elektronskih cigareta

Arome koje se dodaju veoma su raznolike, mogu sadržavati štetne tvari kojih nema u običnim cigaretama

Z. Karić

Arome otrovne pri udisanju

Foto: Ilustracija


Duhan je poznat kao jedan od vodećih uzroka kardiovaskularnih bolesti (KVB) i odgovoran je za gotovo deset posto svih smrtnih slučajeva od KVB-a u svijetu.

Štetne tvari

Električne cigarete (e-cigarete) su razvijene i reklamirane kao sigurnija alternativa tradicionalnim cigaretama. Agresivne marketinške strategije, kao i obmanjujuće tvrdnje proizvođača, stvorile su utisak da su e-cigarete bezopasne. Stvarnost je sasvim drugačija, kaže dr. Adnan Delić, kardiolog.

- Tekućine koje se koriste u e-cigaretama uglavnom sadrže štetne tvari koje se obično nalaze u duhanskom dimu. Sve veći broj studija sugerira da su e-cigarete povezane s povećanim rizikom od KVB-a. Nadalje, efikasnost e-cigareta kao oruđa za prestanak pušenja nije dokazana i većina pušača ne odustaje od duhanskih cigareta te na kraju postaju dvostruki korisnici. Neregulirane e-cigarete predstavljaju ozbiljnu prijetnju uspostavljenoj politici kontrole duhana - govori dr. Delić.

  • Delić: Stvarnost je sasvim  drugačija

    Delić: Stvarnost je sasvim drugačija

    Foto: Avaz


Kardiovaskularne bolesti ostaju vodeći uzrok mortaliteta širom svijeta, dodaje dr. Delić, te su odgovorne za više od 18,6 miliona smrtnih slučajeva godišnje. Naravno, pušenje pogađa i druge, gotovo sve organe u ljudskom tijelu i može rezultirati razvoj bolesti, poput raka i plućnih bolesti.

Sve veći broj istraživanja upućuje na povezanost e-cigareta s povećanim rizikom od KVB-a, kao i drugih bolesti. Brojna istraživanja su pokazala da su e-cigarete daleko od tvrdnje da su bezopasne te da e-tečnosti i aerosoli za e-cigarete sadrže štetne tvari koje se nalaze u dimu klasičnih cigareta. Iako su te tvari često prisutne u znatno manjoj koncentraciji nego u duhanskom dimu, one mogu imati slične štetne efekte na kardiovaskularni sistem - navodi dr. Delić.

Ograničeni podaci

E-tekućine su, dodaje dr. Delić, obično mješavina propilen-glikola, glicerina, nikotina i aroma agenata. Propilen-glikol i glicerin, koji se smatraju sigurnim za unos gutanjem, mogu se pretvoriti u štetne tvari kada su izloženi visokim temperaturama. Arome koje se dodaju veoma su raznolike, mogu sadržavati i štetne tvari kojih nema u tradicionalnim cigaretama. Usto, postoje samo ograničeni podaci o njihovom djelovanju putem udisanja, dok se za neke arome, poput cinamaldehida, zna da su otrovne pri udisanju.Z. KARIĆ

Popularne me|u mladima

Posljednjih godina elektronske cigarete postale su izuzetno popularne, posebno među mladima, ističe dr. Delić. Najnoviji podaci ukazuju na to kako su ti proizvodi daleko od bezopasnih i proizvode štetne komponente koje se obično nalaze i u tradicionalnim cigaretama. E-cigarete povezane su s povećanim rizikom za nastanak kardiovaskularnih, kao i drugih bolesti. Smatra se da pušači duhana mogu imati koristi od potpunog prelaska s tradicionalnih cigareta na e-cigarete. Međutim, do danas su e-cigarete pokazale ograničenu efikasnost kao način za prestanak ili smanjenje pušenja, dok je dvostruka upotreba jednih i drugih cigareta česta.

NA VRH

Podijeli članak na