ZDRAVLJE

Kako prepoznati bolesti kože

Javlja se najčešće na laktovima, koljenima, leđima, iako se može manifestirati po cijelom tijelu

Javlja se najčešće na laktovima. Ilustracija

Z. K.

18.10.2021

Psorijaza je hronična multisistemska upalna bolest kože koju karakterizira pojava upalnih crvenkastih, oštro ograničenih žarišta koja mogu biti različite veličine. Ta su žarišta prekrivena srebrnasto-bijelim ljuskama.


Boja kože

Naime, psorijaza uzrokuje brzi rast stanica na površini kože pa se stvaraju debele, srebrnaste ljuskice i suhe crvene mrlje koje svrbe i koje su ponekad i bolne.

Psoriasis vulgaris (hronična stacionarna plak psorijaza), najčešći je oblik psorijaze, a javlja se najčešće na laktovima, koljenima, leđima iako se može manifestirati po cijelom tijelu. Simptomi će varirati od osobe do osobe, a izgled ovisi i o boji kože. Evo kako ju prepoznati.


Ovaj oblik psorijaze može uzrokovati bol. Ilustracija

Crvene fleke - Osobe koje imaju ovaj oblik psorijaze pate od disfunkcije imunološkog sistema koji uzrokuje upalne procese u tijelu, navode stručnjaci. Upala se manifestira kao crvenilo na koži. Psorijazu možete prepoznati i na dodir bilo kakve kožne reakcije su često praćene samo crvenilom, ali psorijazu možete i napipati.


Pojava ljuskica

Ljuskice - Svakog dana vaša se koža obnavlja i stanice se oljušte s cijelog tijela u periodu od oko mjesec. Ali, to nije slučaj s ovom vrstom psorijaze. Kod ovog stanja, imunološki sistem je preaktivan i stanice puno brže rastu ali ne ljušte se tako brzo već se nakupljaju na koži.

Dok se ljuske opisuju kao roza, bijele ili srebrnkaste boje, stručnjaci kažu kako je to istina za svjetlije tonove kože, a kod tamnijih tonova kože, ljuskice mogu biti tamnije. 

Uzrokuje otok

Psorijaza može biti bolna radi mjesta na kojem se nalazi, pa ako je na laktu, sigurno ćete osjetiti svaki pokret rukom jer se nakupine viška stanica na tom djelu kože tada lome, što naravno uzrokuje bol.

Ovaj oblik psorijaze može uzrokovati bol i zato što neki ljudi mogu radi ovog stanja razviti i psorijatični artritis, koji uzrokuje otoke, ukočenost i bol oko zglobova. 

Pojava svraba

Diranje upaljenih površina će samo pojačati ovaj problem. Ilustracija

Psorijaza dolazi od grčke riječi psora, što znači svrab. No, ipak, neće svaka osoba koja pati od ovog stanja imati i ovaj problem te će ga doživjeti samo oko 50 do 60 posto osjećaju svrbež, no, nažalost, ako se počešete, to vam neće doći kao olakšanje već će se javiti bol. 

Diranje upaljenih površina će samo pojačati ovaj problem, a može se javiti i krvarenje. Isto tako trauma na koži koja nastaje nakon što ste se počešali može prouzrokovati stvaranje novih lezija.

Kako smo naveli, diranje psorijaze može samo uzrokovati nastanak boli na tom području jer se ljuskice ustvari drže za kožu i kada se češete, ustvari ih odvajate od kože. Krvarenje se isto tako može javiti jer upala stanjuje dio kože na kojoj se nalazi pa se grubim pokretima mogu oštetiti krvne žile. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.